JULUKA

Juluka: Crocodile Love (CNR Music 3032202).

Toen de band Juluka in '76 werd opgericht was het regime in Zuid Afrika 'not amused'. Dat de blanke Johnny Clegg zich met de zwarte Sipho Mchunu wijdde aan traditionele zoeloeliedjes was strijdig met de apartheidsidee van gescheiden culturen. De muziek van Juluka sloeg ondanks een strikte radioboycot echter aan en het regende gouden platen. Voor optredens zocht de band zijn heil in het buitenland, de jaren '82-'84 waren in feite één grote tournee.

In '85 sloeg Clegg een meer westerse richting in met zijn groep Savuka, maar sinds enige tijd zijn Clegg en Mchunu weer bij elkaar met als eerste tastbare resultaat de cd Crocodile Love, een vlot en zeer dansbaar smeltkroes-product. Uit de westerse hoek zijn invloeden van Beatles, ABBA en zelfs Bob Dylan aan te wijzen. Het Afrikaanse aandeel zit vooral in de taal en de sonore, merendeels mannelijke, koorzang. Wat het geluidsbeeld betreft, de instrumentatie en de arrangementen, handhaaft deze cd een mooi evenwicht tussen traditioneel-akoestisch en modern-synthetisch.Een schokkende plaat is Crocodile Love door dit alles niet, wel heel geschikt voor het multi-culturele (feest)verkeer waarvan Vorster en Botha zo gruwden.