In 'Driehoek van de dood'; Weer 120 doden bij bloedbad in dorp Algerije

ALGIERS, 12 JAN. Ten minste 120 mensen zijn gisteravond vermoord in het Algerijnse dorp Sidi Hamed, tussen Larbaâ en Meftah, 30 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers in het gebied dat bekendstaat als 'Driehoek van de dood'.

Volgens getuigenissen ter plaatse van overlevenden zijn tientallen dorpelingen gewond. Van officiële zijde werden 103 doden en meer dan 70 doden gemeld. De slachtpartij begon met een bomaanslag in een openbare ruimte die werd gebruikt om films te vertonen, waarna moordenaars met messen, bijlen en vuurwapens in actie kwamen. De autoriteiten zeggen dat bij een tegenaanval door veiligheidstroepen en plaatselijke vrijwilligers vijf daders werden gedood.

Voorafgaand aan en tijdens de nu lopende islamitische vastenmaand Ramadan zijn inmiddels meer dan 1.000 burgers afgeslacht bij moordpartijen, in meerderheid in afgelegen gehuchten in het westen van het land, die worden toegeschreven aan moslim-extremisten. Onder zware internationale druk heeft de Algerijnse regering nu toegestaan dat een afvaardiging van de Europese Unie komt praten over het bloedvergieten, op voorwaarde dat zij zich beperkt tot samenwerking in de strijd tegen het terrorisme. Oproepen tot een internationaal onderzoek naar de massamoorden zijn wat de Algerijnse regering betreft uit den boze.

Frankrijk is intussen tot de slotsom gekomen dat er niet voldoende reden is voor een internationale interventie in zijn vroegere gebiedsdeel. “Er zijn regeringsautoriteiten in Algerije en dezen spannen zich in om een zekere vorm van democratie te vestigen, wat verre van makkelijk is waar eerder geen democratie bestond”, aldus minister van Defensie Alain Richard. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, verwierp tijdens een bezoek aan Algiers elke buitenlandse inmenging in Algerijes interne aangelegenheden. Hij prees de maatregelen die de Algerijnse overheid neemt om de burgerij te beschermen. Vandaag worden afgezanten uit Canada en van de Arabische Liga in Algiers verwacht.

Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid voor de moordpartijen op zich genomen. De regering geeft islamitische extremisten in het algemeen de schuld, terwijl Algerijnse kranten wijzen naar de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA). Het Britse zondagsblad The Observer meldde gisteren van een Algerijnse politieman die politiek asiel heeft gevraagd, en een collega, dat speciale legereenheden voor een groot deel van het geweld verantwoordelijk zijn. Er zijn eerder dergelijke beschuldigingen geuit. Maar een leider van het verboden Front van Islamitische Redding (FIS), Abdelkader Hachani, weigerde vandaag in een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro schuldigen aan te wijzen. “In het bestaande klimaat van algemene terreur is het zeer moeilijk te zeggen wie de schuld heeft”, zei hij. (Reuters, AFP, AP)