Hongkong wankelt na val zakenbank; Financieel-politieke crisis in Azië verscherpt zich

SINGAPORE / AMSTERDAM, 12 JAN. Het bankroet van de Hongkongse zakenbank Peregrine heeft vanmorgen gezorgd voor het kelderen van aandelenkoersen in Hongkong en Singapore. Daarmee wankelen nu ook de twee belangrijkste financiële centra van Azië na Tokio.

De Hang Seng-index op de beurs van Hongkong sloot bijna negen procent lager en belandde op het laagste punt sinds maart 1995. De aandelenkoersen in Hongkong hebben de afgelopen acht handelsdagen 24 procent van hun waarde verloren. Ook de koersen in Singapore, die vorige week al met 15 procent daalden, moesten vanmorgen met 8,75 procent terug.

Het psychologische effect van het faillissement van Peregrine op de beurs van Hongkong was vanmorgen enorm. De zakenbank kwam in problemen doordat de Zwitserse financiële groep Zurich Centre Investments eind vorige week besloot af te zien van een voorgenomen kapitaalsinjectie van 200 miljoen dollar, die de bank overeind had moeten houden.

Peregrine is de eerste grote onderneming in Hongkong die bezwijkt onder de Aziatische crisis. Analisten verwachten dat het bankroet het vertrouwen in de Hongkong-dollar zal aantasten. Vandaag kon de munt zich, dankzij een renteverhoging, nog redelijk handhaven tegenover de Amerikaanse dollar. De autoriteiten in Hongkong hebben hun munt nog niet hoeven devalueren, maar de druk is enorm toegenomen. Minister van Financiën Donald Tsang deed een beroep op beleggers om 'rationeel' te blijven. Analisten reageerden vandaag geschrokken. “Het is angstig de omvang van de crisis steeds verder te zien toenemen. De controle over de crisis raakt langzamerhand volledig zoek. Niets lijkt deze ontwikkeling te kunnen stoppen”, zegt Chan Chia Lin, analist bij ABN Amro in Singapore.

De voortwoekerende crisis in Azië leidde vanmorgen in Europa tot flinke koersdalingen op de effectenbeurzen. De vorige scherpe koersdaling in Hong Kong leidde eind oktober vorig jaar tot een bijna-krach op de beurzen van de VS en Europa. Handelaren in Amsterdam, waar de koersen met 3 procent terug moesten, wachtten in spanning op Wall Street vanmiddag. In obligaties vluchtende beleggers duwden door hun aankopen de rente op tienjarige staatsobligaties tot onder de 5 procent. Dat is het laagste rentepeil sinds de vroege jaren zestig. Rabo en ABN Amro verlaagden in een reactie hun hypotheekrentes met percentages tot 0,4.

De beurs van Tokio zakte vanmorgen naar het laagste punt sinds juni 1995. De Japanse premier Ryutaro Hashimoto zei dat zijn regering “koste wat het kost zal voorkomen dat Japan de bron wordt van een wereldwijde financiële of economische crisis”.

Pagina 13: Beurscrisis treft zakenbank

De zakenbank Peregrine kampt met geaccumuleerde verliezen van ruim 400 miljoen dollar. Een belangrijk deel daarvan is ontstaan tijdens de beurscrisis die Hongkong vorig najaar trof. Peregrine kwam verder in problemen doordat de bank een miljoenenlening heeft uitstaan bij het Indonesische transportbedrijf Steady Safe. Door de enorme val van de Indonesische roepia vorige week is dit bedrijf niet in staat de lening af te lossen. Analisten verwachten dat meer bedrijven in de voormalige Britse kroonkolonie binnenkort in problemen zullen komen door de aanhoudende daling van de beurskoersen.

Op de beurs in Singapore sloot de Straits Times-index ruim negen procent lager. Vorige week sloot de koersindex ook al twee dagen achtereen fors lager. Singapore werd tot voor kort gezien als een veilige haven voor paniekerige beleggers die hun geld uit andere landen in de regio weghaalden om het in de stadstaat te stallen. Maar de politieke en financiële onrust die vorige week in alle hevigheid losbarstte in Indonesië heeft een grote, zeer ongunstige invloed op Singapore. Beleggers vrezen dat de Indonesische crisis vooral Singapore zal treffen omdat het land een van de grootste investeerders in Indonesië is.

De koersval in Hongkong had vandaag niet overal in Azië negatieve gevolgen. Opmerkelijk was dat de koersen in Zuid-Korea en Indonesië, twee beurzen die de afgelopen weken dramatische koersvallen te verwerken kregen, vandaag stegen. Oorzaak voor de koersstijging was een uitspraak van Michel Camdessus, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die vandaag tijdens een bezoek aan de Zuidkoreaanse hoofdstad Seoel zei dat de situatie in dat land verbetert. De beurs in Seoul sloot 3,5 procent hoger.

Ook een bezoek van een andere IMF-directeur, tweede man Stanley Fischer, aan Indonesië, had een gunstig effect. Hij zei vandaag “een zeer goede ontmoeting” te hebben gehad met de Indonesische president Soeharto. De koersindex in Jakarta sloot bijna drie procent hoger.

In Taiwan, waar de beurs tot nu toe relatief goed overeind bleef, daalden de koersen vanmorgen met 4,7 procent naar het laagste punt sinds november. De Taiwan-dollar bleef onder vuur met een nieuwe koersdaling tot het niveau dat de munt in 1988 voor het laatst had.

De Thaise baht viel vanmorgen naar een niew dieptepunt van 55,10 per dollar, en de beurs van Bangkok daalde met 3 procent. Op de Filippijnen stegen de beurskoersen met 1 procent in een technische reactie op de jongste koersval met ruim 8 procent afgelopen vrijdag.