Herdenking van bestorming; Centrum Sofia op stelten door demonstraties

SOFIA, 12 JAN. Het centrum van de Bulgaarse hoofdstad Sofia is zaterdag het toneel geweest van grote demonstraties van ex-communisten en hun tegenstanders.

Rond vijfduizend aanhangers van de Bulgaarse Socialistische partij (BSP) kwamen zaterdag naar het centrale plein bij de Aleksandur Nevski-kathedraal om te protesteren tegen de bloedige gebeurtenissen van een jaar geleden.

Toen, op 10 januari 1997, belegerden en bestormden aanhangers van de belangrijkste toenmalige oppositiepartij - de Unie van Democratische Krachten SDS - het parlement, dat in brand werd gestoken. De volkswoede richtte zich tegen het wanbeleid van de BSP. De bloedige betoging werd het begin van het eind van het BSP-bewind in Bulgarije. De BSP-regering werd in de lente van vorig jaar vervangen door een overgangskabinet. Bij algemene verkiezingen werd de BSP in april vorig jaar weggevaagd en sindsdien wordt Bulgarije geregeerd door de SDS.

De vijfduizend aanhangers van de BSP zagen zich zaterdag op het centrale plein in Sofia geconfronteerd met drieduizend aanhangers van de SDS, die trachtten de BSP-sprekers het spreken onmogelijk te maken. Pas toen de socialisten het Bulgaarse volkslied ten gehore brachten, werd het even rustig. Maar de Socialistische Internationale, waarmee de socialisten hun demonstratie afsloten, bracht weer veel commotie teweeg.

De BSP-sprekers op de manifestatie verweten het bewind van president Petar Stojanov en premier Ivan Kostov de Bulgaren aan de rand van het bestaansminimum te hebben gebracht, “het geweld te hebben geïntroduceerd in het politieke leven” en “een anti-democratisch, anti-sociaal en tegen het volk gericht beleid” te voeren. De SDS-aanhangers scholden de veelal bejaarde aanhangers van de communisten uit voor “rood vuilnis” en “mafia”; de BSP'ers repliceerden met “fascisten” en “aftreden!”. (Reuters, AFP)