Handelssysteem defect op dag van lage koersen

AMSTERDAM, 12 JAN. Op een dag van lage koersen op de Amsterdamse effectenbeurs heeft het handelssysteem het laten afweten. Een computerstoring blokkeerde de handel in effecten. Onder invloed van een koersval in Hongkong stond de AEX-index toen 2,6 procent lager op 889,63 punten.

AMSTERDAM Halverwege de ochtend viel de handel op Beursplein 5 stil. De woordvoerder van beursbedrijf Amsterdam Exchanges kon vroeg in de middag geen oorzaak van de storing in Trading System Amsterdam (TSA) aanwijzen. “Onze technici zijn er mee bezig. Ze hebben geprobeerd het systeem opnieuw op te starten. Dat mislukte. Voor zover we het nu kunnen bekijken zal er ieder geval tot twee uur vanmiddag geen handel zijn.” Gezien de lage omzet op de beurs lijkt overbelasting niet de oorzaak van de storing te zijn.

In de anderhalf uur dat vanochtend wel werd gehandeld konden beleggers reageren op de scherpe daling van Wall Street en de lage aandelenkoersen op de beurzen van Hongkong en Japan.

Philips was onder de hoofdfondsen de grootste verliezer met een achteruitgang van 6,23 procent, 7,60 gulden naar 114,40 gulden. De koersval weerspiegelt het verlies dat het elektronicaconcern vrijdagavond op Wall Street had geïncasseerd. Volgens Philips-analist J. van Beek van Kempen & Co heeft de daling van de Philips-koers alles te maken met de negatief bijgestelde winstprognose van de Japanse elektronicaconcurrent Matsushita (onder meer van de merken Technics en Pioneer). “Het is opnieuw een teken dat de markt voor consumentenelektronica in het Oosten er slecht bij ligt. Beleggers vrezen dat ook Philips het daar behoorlijk moeilijk zal krijgen en verkopen hun stukken.”

Handelaren noemden het koersverlies in Amsterdam conform verwachting. “Wall Street, Hongkong en Japan zetten de toon”, aldus een van hen. Net als in Amsterdam moesten de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen vanochtendzo'n drie procent prijsgeven. Met een klein verlies bood de dollar geen enkele steun.

Koninklijke Olie was met een verlies van 3,50 gulden (3,2 procent) op 102,50 gulden ook een van de belangrijkste slachtoffers.

Hagemeyer doorstond de bekendmaking dat grootaandeelhouder First Pacific zijn stukken gaat herplaatsen. Vooral de bekendmaking dat Hagemeyer zelf circa 25 procent van de aandelen opkoopt, stelde beleggers gerust. Door die maatregel komt slechts een belang van 15 procent op de markt. Hagemeyer verloor 1,20 gulden op 79,80 gulden, wat duidelijk minder was dan het marktgemiddelde. De Nederlandse obligatiemarkt profiteerde juist van het koersverlies op de internationale effectenbeurzen, doordat beleggers de veilige vastrentende waarden opzochten. Grootste verliezers over de hele beurs genomen waren vanochtend de 'Zelf Select' landenfondsen van Robeco Groep. Het Robeco-fonds met beleggingen in Hongkong stond aan de top van deze lijst met een koersval van ruim 12 procent. Hoekmannen blijven kalm onder de dalende beurs. “Ach, wij kijken niet zo naar die koersen”, zegt een medewerker van hoekmansbedrijf Van der Moolen op de beursvloer. “Zolang er volume wordt gemaakt zitten we goed. Helaas valt dat vandaag een beetje tegen. Ik verwacht wel dat vrijdag veel aandelen op de beurs omgaan omdat het dan expiratiedag is.” De hoekman doelt op het aflopen van contracten op de optiebeurs.