'Hallo pik, we zijn hier beretrots op je'

Het is overdreven om te stellen dat heel Den Haag uitliep na de zege van darter Raymond van Barneveld. Maar op sommige plekken was het wel feest in de stad. “Kampioentje, je bent een kanjer.”

DEN HAAG, 12 JAN. De Carrousel Bar in Den Haag is versierd met oranje slingers. Stamgast Raymond van Barneveld staat in Engeland in de grote dartsfinale en daarom is het feest in het afgeladen café. Eigenaar Cor Tuurenhout verklapt wat Van Barneveld altijd doet voordat hij begint met gooien. “Hij gaat eerst poepen.” Tuurenhout doet de deur naar de toiletten open en wijst naar een bordje: Barney's kantoor. “Dan komt hij de sleutel halen en gaat even lekker zitten.”

Tuurenhout kent Van Barneveld al elf jaar. Zijn zoon Ed is “dikke maatjes” met de darter. Uiteraard is hij er met zo'n twintig andere gasten van het café bij in Engeland. “Mijn zoon heeft me vanochtend nog gebeld”, zegt Tuurenhout vlak voor de finale. “Het gaat goed met Raymond. Hij maakt een rustige indruk. De twee jongens hebben samen nog even een saunaatje gepakt.”

Tuurenhout twijfelt er niet aan dat Van Barneveld gaat winnen. “Nee, ik ben niet nerveus. Hij gaat gewoon winnen. Dat heeft hij me zelf gezegd. Hij zei dat hij die Burnett zou vermoorden. Ik moest de champagne alvast maar koud zetten. Raymond is een kalme jongen en als hij daar staat, ziet hij alleen die triple-twenty. Er klopt niets van dat verhaal over die bacardi-cola's. Ik heb hem nog nooit dronken gezien.”

De bareigenaar wijst naar de plek bij het raam waar de kampioen altijd zijn pijlen gooit. Dat is baan één. Maandenlang trainde postbode Van Barneveld er op de dinsdagavond met de Amsterdamse trambestuurder Co Stompé. “Ze zaten allebei in een dippie en hebben elkaar er uitgetrokken”, vertelt Tuurenhout. Waar normaal het bord van 'Barney' hangt, staat nu een groot projectiescherm waarop de finale uit Engeland te zien is.

De voorzitter van de regionale dartsbond, Gert van Dijk, behoort tot de vele toeschouwers in de bar. Hij kon er in Engeland niet bij zijn omdat hij net zelf een zaak heeft geopend. Van Dijk heeft wel twee limousines gehuurd om Van Barneveld van Schiphol af te halen. “Raymond is goed voor het imago van de dartssport. Hij is een goede huisvader met kinderen en een keurige baan bij de PTT”, vindt Van Dijk.

Iedereen in het café gunt Van Barneveld de felbegeerde overwinning. Zijn hoge scores in de finale worden met luid geschreeuw ontvangen. De uitbundige stemming slaat om als Van Barneveld zijn voorsprong kwijtraakt en zelfs op achterstand komt. Af en toe zijn de Hagenaars de wanhoop nabij en is het muisstil in de tent. “Raymond is z'n eigen niet meer.” De tegenstander van Van Barneveld moet het voortdurend op zijn Haags ontgelden. “Hé Burnett, met die pleuriskop van je.”

De spanning in de eindfase is bijna ondraaglijk. Sommige fans wenden hun hoofd af. Als Van Barneveld zijn beslissende pijl heeft afgevuurd, volgt er een enorme ontlading. Iedereen omhelst elkaar, er vloeien vele tranen en er wordt geschreeuwd en gezongen. Barney is de grote jongen in het café “Ik heb het allemaal voorspeld, he. Had ik er nou maar geld op gezet”, zegt de uitbundige Cor Tuurenhout.

Ook in de IJsselstraat, in een van de Haagse volkswijken, is het vlak na de bloedstollende finale een drukte van belang. De straat is versierd en sommige bewoners hebben de vlag uitgehangen. De deur van het huis van Raymond van Barneveld staat open. Familieleden, vrienden en buren lopen in en uit. De huiskamer zit vol. De schoonmoeder van de darter zit aan de telefoon met Engeland. Ze praat met haar dochter. “Eindelijk heb 'ie hem gepakt.”

Dan komt de held zelf aan de telefoon. In de kamer stijgt een gejuich op en er wordt in koor Barney, Barney geroepen. “Kampioentje! Je bent een kanjer! We zijn beretrots op je, jongen”, schreeuwt de schoonmoeder. Ook de schoonvader (“Hallo pik”) en oma komen aan de beurt. Van Barneveld vraagt naar zijn kinderen. Die worden snel naar de telefoon gestuurd. “Zeg maar tegen papa dat het bier hier op is.”

Na Richard Krajicek heeft Den Haag weer een kampioen.

    • Hans Klippus