Groenendaal vindt zijn gewone kracht en ritme weer

WOERDEN, 12 JAN. De oude vuilstortplaats van de gemeente Woerden was gistermiddag strijdtoneel van het nationaal kampioenschap veldrijden. In plaats van bagger lag er vooral veel zand op het zonovergoten parcours, dat volgens de wegwijzer tegenwoordig dienst doet als hondenuitlaatplaats. Met het geluid van auto's en treinen op de achtergrond reden de vijftig deelnemers voor een paar duizend toeschouwers rond. Richard Groenendaal werd Nederlands kampioen. Zijn ploeggenoot Adri van der Poel eindigde op de tweede plaats.

De nationale titelstrijd was voor het favoriete duo van Rabobank geen echte graadmeter. Groenendaal (26) heeft zijn zinnen gezet op de wereldbeker, die hij volgende week in Heerlen kan veroveren. Een dertiende plaats is voldoende voor zijn eerste, grote internationale titel. “Ik doe aan kortetermijnplanning”, sprak Groenendaal. “Als ik die beker zondag in bezit heb, heb ik de rest van het seizoen niks meer te verliezen. Dan kan ik heel ontspannen naar het WK toeleven.”

Van der Poel (38) heeft zijn seizoen juist afgestemd op het wereldkampioenschap, dat over drie weken in het Deense Middelfart wordt verreden. “Deze koers was voor mij een tussenstation”, sprak Van der Poel die ruim een minuut na Groenendaal over de eindstreep fietste. “Ik werd notabene in de eerste bocht in de hekken gereden. Een collega deed voor mij de deur dicht en toen werd het een moeilijk verhaal. Als je niet heel super bent, maak je zo'n achterstand nooit meer goed. Da's koers.”

Van der Poel hanteert dezelfde trainingsopbouw als in 1996, toen hij in de omgeving van Parijs op fraaie wijze de wereldtitel in de wacht sleepte. In tegenstelling tot Groenendaal is hij dit seizoen pas laat in vorm gekomen. Gezien de verschillende gelaatsuitdrukkingen bij de finish gaapt nog steeds een fysieke kloof tussen beide renners. Van der Poel stond de verslaggevers na de wedstrijd hoestend en proestend te woord. Het slijm hing aan zijn kaken, de ogen keken verwilderd in het rond. Stond hier een versleten veteraan of een rekenende routinier?

Groenendaal trok na afloop met een opvallend frisse kop zijn nieuwe kampioenstrui aan. Voor de derde maal toonde hij zich de beste Nederlandse professional bij het veldrijden. Vanaf zijn juniorentijd heeft hij nu al negen nationale crosstitels in de wacht gesleept. Groenendaal hoefde gisteren als enige coureur niet uit het zadel op het geaccidenteerde gedeelte van het parcours. Hij maakte de meeste meters op de fiets en vergrootte zijn voorsprong met een paar seconden per ronde. Bij de 'fietswisselpost' krulde de rode snor van zijn vader Rein. “Hij heeft weer macht in de benen, anders kun je niet zo makkelijk door het zand crossen.”

Groenendaal senior kon tevreden zijn over de prestaties van zijn zoon, die rond de jaarwisseling met een tijdelijke vormcrisis te maken had. Volgens ploegarts Leinders van Rabobank was er sprake van 'een halve, acute griepaanval'. De patiënt zelf miste het magische gevoel in zijn benen. “Het gevoel dat je zweeft was helemaal verdwenen. Ik reed vorige week tot aan mijn assen in de modder. Nu had ik gelukkig weer het oude gevoel van macht en kracht. Ik ben blij dat de feestdagen voorbij zijn. Dat zijn geen dagen dat je rust krijgt en vroeg naar bed gaat. Ik kom weer in mijn oude ritme van slapen-eten-trainen-slapen-eten-trainen. De vorm komt weer langzaam bovendrijven.”

Typerend voor de mysterieuze werkverdeling tussen Groenendaal en Van der Poel was de kritische reactie van de oudgediende. Van der Poel twijfelde gisteren openlijk aan het ziektebeeld van zijn rivaal. Groenendaal zou de laatste koersen verstoppertje hebben gespeeld en bewust gas terug hebben genomen, luidde de diagnose van Van der Poel. De wederzijdse pesterijen passen in het beeld dat beide renners de afgelopen jaren hebben gecreëerd. Ze rijden voor dezelfde sponsor, maar de belangen blijven tegengesteld. Twee jaar geleden kwam het aan de vooravond van het WK tot een woordenwisseling over de ploegentactiek. Na tussenkomst van manager Jan Raas bleven de gelederen gesloten en kon Van der Poel de wereldtitel winnen.

Over de rolverdeling bij het komende WK deden beide coureurs gisteren enkele veelzeggende uitspraken. Groenendaal en Van der Poel moeten samen in staat worden geacht de Italiaan Daniele Pontoni van diens tweede wereldtitel af te houden. Gezien de verschillende seizoensopbouw lijkt Groenendaal de aangewezen renner voor de wereldbeker en Van der Poel de nationale favoriet voor de regenboogtrui. “Als Adri die dag super is, zal ik hem niet in de weg rijden”, beloofde Groenendaal. “Ik heb hetzelfde gevoel als twee jaar terug. Ik kan als geen ander naar een hoogtepunt toewerken”, reageerde Van der Poel.

    • Jaap Bloembergen