Forse schade en zeker 50 doden bij aardbeving China

PEKING, 12 JAN. Zeker vijftig mensen zijn zaterdag om het leven gekomen en tienduizenden zijn dakloos geworden door een krachtige aardbeving op het platteland, tweehonderd kilometer ten noorden van de Chinese hoofdstad Peking.

De beving, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter, veroorzaakte een ravage in de dorpen ten noorden van de Chinese Muur in de provincie Hebei. Bijna twaalfduizend mensen zouden gewond zijn geraakt toen vlak voor het middaguur een korte beving duizenden boerenhuizen van leem en stenen deed instorten. Volgens het Chinese persbureau Nieuw China zijn meer dan 44.000 mensen dakloos geworden.

De Chinese staatstelevisie vertoonde gisteren en vandaag beelden van het Chinese volksbevrijdingsleger dat naar het getroffen gebied is gestuurd. De militairen hebben de bevolking voorzien van tenten en dekens. Velen zijn, ondanks temperaturen van ver onder het vriespunt, gedwongen buiten te slapen.

De staatsmedia hebben herhaaldelijk laten weten dat Peking niet getroffen zal worden. De beving was voelbaar in de hoofdstad, maar heeft geen schade aangericht. Desondanks zijn veel inwoners ongerust, omdat sinds vorig jaar zware bevingen zijn voorspeld. Volgens Chinese seismografen zullen nog voor het jaar tweeduizend in China zeven zware aardbevingen plaatshebben van zeven of meer op de schaal van Richter.

De zwaarste beving in China's recente geschiedenis had plaats in 1976. Een beving van 7,8 op de schaal van Richter maakte de Noord-Chinese stad Tangshan met de grond gelijk. Daarbij kwamen ten minste 240.000 mensen om het leven.