EK Schaatsen Dames

Tonny de Jong is haar Europese titel gisteren kwijtgeraakt aan Claudia Pechstein. Waar de strijd vorig jaar bij de EK in Heerenveen nog tussen De Jong en Gunda Niemann ging, was het op de buitenbaan in Helsinki de 25-jarige Pechstein die op eenzame hoogte stond. Net zoals bij de mannen Rintje Ritsma na de eerste dag al zo goed als zeker was van de eindzege, was dat bij de vrouwen met Pechstein het geval. Haar langenote Anni Friesinger en de Russin Svetlana Bazhanova wonnen respectievelijk zilver en brons.

Wereldkampioene Gunda Niemann ontbrak op de onoverdekte Oulunkylä-ijsbaan voor het eerst in tien jaar bij een Europese titeltoernooi. Voor de Olympische Spelen wil de zevenvoudig Europees kampioene (31) het aantal wedstrijden beperken. Pechstein maakte dankbaar gebruik van de afwezigheid van haar belangrijkste rivale. In Helsinki veroverde de voormalige kunstrijdster uit Berlijn de eerste grote allroundtitel uit haar carrière. De lange-afstandsspecialiste begon het toernooi vrijdagavond verrassend door de 500 meter te winnen. Ook de 1.500 en de 5.000 meter schreef ze op haar naam.

Annamarie Thomas was met haar vijfde plaats de beste Nederlandse schaatsster, voor Barbara de Loor (6) en Tonny de Jong (7). Al voor het toernooi had De Jong zich er bij neergelegd dat ze haar titel niet met succes zou kunnen verdedigen. Schaatsen op buitenbanen ligt haar niet. “Natuurlijk is het niet leuk om nu de derde Nederlandse te zijn. Maar ik heb daar geen nachtmerries van.” De onttroonde schaatsster troostte zich na een weekeinde vol sneeuw en harde wind met de gedachte dat er de komende jaren geen grote toernooien meer op een buitenbaan worden gehouden. “Wat moet dat vroeger verschrikkelijk zijn geweest.”