Edith van Dijk zwemt naar tweede medaille

ROTTERDAM, 12 JAN. Vier dagen na haar zilveren race op de vijf kilometer heeft Edith van Dijk gisteren opnieuw een medaille gewonnen bij de WK zwemmen in Perth. Voor de kust van Hillary's Harbour zwom de marathonspecialiste naar de derde plaats op de 25 kilometer, het favoriete onderdeel van de 24-jarige Van Dijk. Het goud ging naar de Amerikaanse Tobie Smith, het zilver naar Peggy Buchse uit Duitsland.

Van Dijk verkeerde vlak na afloop in de veronderstelling dat ze als tweede over de streep was gekomen. Net als haar privé-trainer Gerard Meurs had de Nederlandse haar concurrente Buchse over het hoofd gezien. De Duitse ging 23 kilometer aan de leiding en was daarom buiten het gezichtsveld van Van Dijk gebleven. Lang treurde ze gisteren niet na over het mislopen van de tweede plaats. “Prijzen zijn prijzen.”

Van Dijk zwom gisteren weer een uitgekiende race. Lang lag ze op de vijfde, zesde positie. Tegen het einde van de tocht zette de Nederlandse een eindsprint in. Twee concurrentes, Valeria Casprini en Tracey Knowles, werden daarbij achterhaald. “Ik heb mijn eigen race gezwommen om niet over de kop te gaan en heb bewust pas versneld na het keerpunt”, zei Van Dijk na afloop.

Met haar prestaties in Perth vulde de economiestudente haar prijzenkast verder. Drie jaar geleden behaalde Van Dijk haar eerste aansprekende resultaat, een zilveren medaille op de 25 kilometer bij de EK in Wenen. Daarmee revancheerde ze zich voor de enigszins teleurstellende achttiende plaats van een jaar eerder op hetzelfde onderdeel bij de WK in Rome. Afgelopen jaar trok Van Dijk de stijgende lijn door. Bij de EK in Sevilla won ze brons op de 25 kilometer en kwam ze op de vijf kilometer een armlengte te kort om weer in de prijzen te vallen.

De andere Nederlandse deelneemster, de 18-jarige Etta van der Weijden, eindigde gisteren op de zesde plaats.

Bij de mannen ging het goud naar Alexei Akatiev, de Rus die op de eerste dag van de WK ook al de vijf kilometer op zijn naam bracht. De Spanjaard David Meca finishte als tweede, voor de Argentijn Gabriel Chaillou. Net als woensdag werd de race niet verstoord door haaien, zoals vooraf werd gevreesd. Wel hadden de zwemmers veel last van kwallen.