DONKEY

Donkey. Stroke My Wings Gently (Wormer Brothers 014 cd)

Het Noord-Hollandse Donkey brengt platen uit met mooie titels; I Ain't Your House-Nigger was de titel van een eerdere cd en de meest recente heet Stroke My Wings Gently, wat opvallend is voor een groep met de naam 'ezel'. Het kwartet heeft een Engelse zanger en een 'Engels' geluid dat doet denken aan dat van The Fall, maar gestroomlijnder is.

Ieder nummer op zich klinkt als een nieuw muziekavontuur: met verschillende instrumentaria en ritmes. De meeste songs zijn claustrofobisch, alsof zoveel mogelijk instrumenten bij elkaar gepropt zijn en onderling om voorrang vechten. Dat geeft bijvoorbeeld het openingnummer, League of Mature Jazz Friends, een grote vaart. Maar ook daar breken de hakketakkende drums en doormacherende gitaar op een gegeven moment open en creëren een transparant intermezzo, als een open plek in het bos.

Space Wind Dynamics lijdt een beetje onder de aan Grace Slick (Jefferson Airplane) herinnerende galmzang. Maar daarna dendert Motown Witness weer aangenaam voort, aangevuurd door de kreten van Aiay Saggar. Donkeys muziek is energiek - maar niet zonder een grote muzikaliteit en afwisseling.