Doek valt voor jeugdblad Primeur

AMERSFOORT, 12 JAN. Het jongerenweekblad Primeur verschijnt eind deze maand voor het laatst. De redactie kreeg dat vrijdag te horen van directeur H. Kes van Sijthoff Pers, namens Wegener Arcade uitgever van Primeur.

Volgens Kes heeft Primeur niet voldaan aan de verwachting dat het blad meer jonge lezers naar de Wegener-kranten zou lokken. “We wilden jongeren prikkelen de krant te lezen en uiteindelijk abonnee te worden”, zegt hij. Bovendien vielen ook de advertentie-inkomsten tegen. Door de opheffing van Primeur verliezen acht journalisten en één secretaresse hun baan.

Hoofdredacteur P. Stramrood is “zeer teleurgesteld” over het besluit. “Toen ik het hoorde was ik verrast. Vooral omdat we sinds begin december zijn begonnen met een verbetering van de inhoud en de opmaak.” De overwegend korte berichten in het weekblad zouden moeten worden afgewisseld met langere verhalen.

Primeur begon oktober 1990 als uitgave van Weekbladpers en heeft van begin af aan het tij tegen gehad. Vier jaar geleden nam Wegener Arcade het blad over. Sindsdien verscheen Primeur iedere vrijdag op halfformaat als bijlage bij de dagbladen van Wegener, waaronder het Utrechts Nieuwsblad en de Haagsche Courant.

Aanvankelijk kregen alle abonnees van die kranten Primeur automatisch in de bus, later alleen op verzoek. De oplage kwam daardoor op 350.000. Een paar duizend daarvan zijn abonnementen van jongeren die geen Wegener-krant lezen.

De uitgever wil alle acht medewerkers een baan aanbieden op de redacties van de divers Wegener-dagbladen. Er verschijnen nog drie nummers. Stramrood: “We proberen er nog het beste van te maken.”