Crisis in Azië dwingt First Pacific tot verkoop Hagemeyer

ROTTERDAM, 12 DEC. First Pacific geeft haar belang van 40 procent in het Naardense handelshuis Hagemeyer op. Het handelsconglomeraat uit Hongkong ziet zich daartoe genoodzaakt door de aanhoudende valuta- en beurscrisis in het Verre Oosten. Tegen de huidige beurskoers van bijna 80 gulden per aandeel is het aandeel van First Pacific in Hagemeyer zo'n 3,3 miljard gulden waard.

De financiële positie van First Pacific is uiterst zwak en de beurskoers van het concern is sinds de crisis sterk gedaald. Het belang in Hagemeyer is nu zelfs meer waard dan heel First Pacific zelf. Het concern noemt de verkoop een 'strategische heroriëntatie', die in de eerste plaats geld in het laatje moet brengen, maar daarnaast ook de concentratie van de bedrijfsactiviteiten in Azië moet onderstrepen. First Pacific wil al haar middelen investeren in het Verre Oosten, zodat het bedrijf er onmiddellijk de vruchten van kan plukken als de economie in Zuidoost-Azië zich herstelt. First Pacific wil zich profileren als een Aziatisch bedrijf, en heeft er alle vertrouwen in dat de regio er weer bovenop komt.

Hagemeyer zal actief meewerken aan de herplaatsing van het aandelenpakket om zo een goede spreiding te garanderen. First Pacific laat ING Barings en UBS de herplaatsing van het aandelenpakket begeleiden. Hagemeyer heeft ABN Amro in de arm genomen.

“Qua beleid en strategie verandert er niets”, verzekert bestuursvoorzitter A. Land van Hagemeyer. Het handelshuis wil de nauwe samenwerking met First Pacific voortzetten, “zij het op andere voet”. Land heeft wel oren naar een joint-venture, want “een sterke Aziatische partner blijft interessant”.

De Aziatische crisis heeft volgens het handelshuis uit Naarden nauwelijks negatieve invloed op zijn eigen winstcijfers. Hoewel Hagemeyer circa 25 procent van zijn omzet in Azië behaalt, verwacht de onderneming niet dat de winst onder druk komt te staan. Hagemeyer houdt vast aan de voorspelde winstgroei van 15 procent over 1997 en rekent op een vergelijkbare ontwikkeling dit jaar.

Hagemeyer is de afgelopen jaren sterk gegroeid, vooral door overnames. Het aandeel Hagemeijer is in de tweede helft van vorig jaar evenwel stelselmatig gedaald, van een piek in juli van 122 gulden, tot 79,80 gulden vandaag rond het middaguur.