Clinton: proeven met klonen mensen vijf jaar verbieden

Door een onzer redacteuren washington, 12 JAN. De Amerikaanse president Clinton heeft dit weekeind aangedrongen op een algemeen verbod op experimenten met het klonen van mensen in de Verenigde Staten. Dit verbod zou vijf jaar van kracht moeten zijn om na te denken over de morele implicaties van dit soort technieken.

Een verbod op het klonen van mensen, dat Clinton een half jaar geleden naar het Congres stuurde, is nog niet in behandeling genomen.

Gisteren reageerde Clinton in een radiotoespraak op de voornemens van onderzoeker Richard Seed om een commerciële kliniek voor het klonen van mensen op te zetten in of buiten de VS. Clinton zei dat onderzoek zich niet in een “moreel vacuüm” mag afspelen. De VS streven naar een wereldwijd verbod op het klonen van mensen, aldus Clinton. Het kweken van menselijke cellen en weefsel wil hij niet verbieden. Vorig jaar verbood Clinton de federale overheid om onderzoek naar het klonen van mensen te subsidiëren.

Volgens de Independent on Sunday geeft de Labour-regering mogelijk al volgend jaar het groene licht voor experimenten met het klonen van mensen in het Verenigd Koninkrijk. De krant baseert zich op een nog vertrouwelijk rapport van de Britse 'Human Genetics Advisory Commission', die vorig jaar werd opgericht. De commissie zou de regering adviseren volgend jaar het onderzoek naar het klonen van mensen te beginnen, omdat het volgens commissievoorzitter sir Colin Campbell nieuwe mogelijkheden op het gebied van diagnose en behandeling van een breed scala aan ziekten kan opleveren. De Britse regering heeft zich uitgesproken tegen het klonen van mensen, maar niet tegen experimenten op dit gebied. Britse onderzoekers noemen het voorstel van Clinton voor een verbod van vijf jaar een “angstreflex”.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de wereldleider op het gebied van genetisch onderzoek. De 'Human Fertilisation and Embryology Act' uit 1990 verbiedt het klonen van menselijke embryo's, maar de techniek is al verder. Bij het klonen van het schaap Dolly door het Schotse Roslin-instituut kwam vorig jaar geen embryo te pas. Daar werd de cel van een volwassen schaap gebruikt.

Dertien Europese landen ondertekenen vandaag in Parijs een protocol tegen het klonen van mensen. Het protocol, dat wordt toegevoegd aan de 'Convention on Human Rights and Biomedicine', staat dat het klonen van menselijke cellen wel toe. Zowel het Verenigd Koninkrijk als Nederland behoren tot de landen die het protocol niet ondertekenen. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie voor Volksgezondheid is er op dit moment nog te weinig duidelijkheid over de ethische, juridische, sociale en wetenschappelijke implicaties van het klonen van mensen om een categorisch verbod uit te vaardigen. Dit voorjaar begint in Nederland een maatschappelijke discussie over dit onderwerp.

De dertien ondertekenaars van het protocol zijn Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Griekenland, Portugal, Spanje, Portugal, San Marino en Turkije.