Brons Van den Hoogenband; Nederlands grootste talent lost belofte in

ROTTERDAM, 12 JAN. Nederlands grootste zwemtalent heeft vanmiddag zijn beloften ingelost. Op de 200 meter vrije slag, het favoriete nummer van Pieter van den Hoogenband, won de 19-jarige scholier de bronzen medaille bij de WK in Perth. Bij zijn WK-debuut tikte hij aan na 1.48,65.

Topfavoriet Michael Klim legde in 1.47,41 beslag op de wereldtitel. Van den Hoogenband bleef lange tijd in de buurt van de Australiër, maar moest in de slotfase terrein prijsgeven. In de laatste meters werd hij ook nog voorbij gezwommen door de Italiaan Massimilliano Rosolino (1.48,30).

Klim (20) is een trainingsgenoot van meervoudig olympisch kampioen Alexander Popov uit Rusland, de wereldrecordhouder op de 100 meter vrije slag. Vanmiddag demonstreerde Klim zijn bijzondere techniek waarbij hij enorm lange slagen kan maken. Van den Hoogenband had vanaf de start een kleine achterstand op de publieksfavoriet, die in oktober het wereldrecord op de 100 meter vlinderslag scherper stelde.

Van den Hoogenband realiseerde in de series een indrukwekkende tijd van 1.48,93, goed voor de tweede plaats achter Klim (1.47,96). Met zijn tijd kwam de Brabander in de buurt van zijn eigen Nederlandse record dat sinds de Olympische Spelen in Atlanta op 1.48,36 staat. “In de finale moet ik onder het nationaal record”, zei hij na afloop. “Het ging perfect. Ik ben op de goede weg. Bovendien zag ik op het einde geen sterretjes. Ik was verrast dat het zo gemakkelijk ging en ik zo ver voor lag.”

Inge de Bruijn eindigde vanmorgen op de achtste plaats in de finale van de 100 meter vrije slag. Haar tijd (56,49) was een fractie trager dan het persoonlijk record waarmee ze in de ochtenduren als vijfde doordrong tot de eindstrijd. Wilma van Hofwegen kwam in de series niet verder dan 56,72, maar won vervolgens de B-finale in 56,12. Daarmee verbeterde ook Van Hofwegen de persoonlijke toptijd die zij kortgeleden realiseerde bij de EK in Sevilla.

De wereldtitel op de 100 vrije slag ging naar vijfvoudig olympisch kampioene Jenny Thompson. In de series was de 24-jarige Amerikaanse ook al de snelste op het koningsnummer bij de vrouwen. Met haar 54,95 liet zij de Slowaakse Martina Moracova ruim eentiende achter zich. De Chinese Ying Shan legde beslag op de bronzen medaille. Vooraf had Thomspon voor opschudding gezorgd door te verklaren dat alle Chinese zwemmers vermoedelijk gedrogeerd zijn. De Bruijn heeft in Perth haar zinnen gezet op de 100 meter vlinderslag. Het sprintnummer was bijzaak, maar de 24-jarige Barendrechtse toonde aan zowel mentaal als fysiek gegroeid te zijn na een langdurig verblijf in de Verenigde Staten. “Ze laat de onbelangrijke dingen nu onbelangrijk zijn”, zei bondscoördinator Ad Roskam. “Talent had ze nog in het tasje van vroeger. Dat is nooit het probleem geweest.”

Wereldrecordhouder Frederik Deburghgraeve maakte zijn favorietenrol waar op de 100 meter schoolslag. De olympisch kampioen uit België, een pupil van de Nederlandse trainer Ronald Gaastra, won de finale in 1.01,34. Benno Kuipers sneuvelde in de kwalificaties door de elfde tijd (1.02,92) neer te zetten. In de B-finale eindigde de 23-jarige zwemmer uit Barneveld op de zesde plaats, in een teleurstellende 1.03,31. Vrijdag wacht Kuipers een tweede kans op de 200 meter schoolslag.

Marcel Wouda werd uitgeschakeld in de series van de 200 meter vrije slag. De Europees kampioen op de wisselslag benutte de dubbele sprintafstand om wedstrijdritme op te doen. Morgen staat zijn favoriete nummer, de 400 meter wisselslag, op het programma. “Met hem zit het wel goed voor de wisel”, voorspelde bondscoach René Dekker. “Hij zou zich trouwens voor de finale van de 200 vrij hebben teruggetrokken.”

De Nederlandse waterpolosters hebben de voorrondes van het WK afgesloten met de eerste plaats in groep B. Vanmorgen handhaafde de ploeg van bondscoach Kees van Hardeveld de ongeslagen status door in de laatste poulewedstrijd Spanje met 9-1 te verslaan. Woensdag speelt Nederland in de kwartfinale tegen de nummer vier van groep A, de Verenigde Staten.

Zaterdag won Nederland in een harde wedstrijd met 6-5 van Europees kampioen Italië, een dag later gevolgd door een overwinning (7-4) op titelverdediger Hongarije.