Bij aanslag in Pakistan 24 shi'ieten gedood

NEW DELHI, 12 JAN. In de Pakistaanse stad Lahore zijn gisterochtend bij een aanslag op een begraafplaats 24 shi'itische moslims gedood en meer dan 30 gewond.

Het was de bloedigste aanslag op shi'itische moslims van de laatste maanden. De oostelijke provincie Punjab, waarvan Lahore de hoofdstad is, gaat al lange tijd gebukt onder sectarisch geweld tussen militante groeperingen van sunnitische en shi'itische moslims.

De aanslag werd vanochtend opgeëist door de militante sunnitische groepering Lashkar-e-Jhangvi. In een brief waarschuwde de groepering ervoor dat er geen shi'itische moslim gespaard zou worden in Pakistan.

Het bloedbad in Lahore had plaats in de vroege ochtend. Tijdens een religieuze dienst op de begraafplaats Mominpura in het centrum van de stad drongen volgens ooggetuigen drie mannen binnen. Een aantal minuten schoten ze met kalasjnikovs op de menigte van ongeveer honderd mensen. Omdat de begraafplaats maar één ingang heeft, was ontsnappen onmogelijk. Na het bloedbad vluchtten de mannen in een jeep.

Bij sectarisch geweld tussen sunnitische en shi'itische moslims kwamen vorig jaar in Punjab ongeveer 150 mensen om het leven. Vijftien procent van de 140 miljoen Pakistani behoort tot de shi'itische moslims, de rest is sunnitisch.

Volgens een shi'itische leider in Lahore was de premier van Punjab, Shahbaz Sharif, eind vorige week gewaarschuwd voor een mogelijke opleving van het geweld. Vijf sunnitische militanten waren ontsnapt uit een gevangenis in het zuiden van de provincie en waren in Lahore aangekomen, aldus de shi'itische Tehrik-i-Jafraia. Een woordvoerder van deze partij zei na de slachting dat de shi'ieten de doden zullen wreken.

In september vorig jaar schoten gewapende mannen vijf Iraanse militaire technici en hun Pakistaanse chauffeur dood in de stad Rawalpindi, eveneens in de provincie Punjab.

Het officiële persbureau APP meldde zaterdag dat de Pakistaanse regering speciale veiligheidsmaatregelen heeft genomen ter bescherming van elf religieuze en politieke leiders. Dat zou gebeurd zijn nadat de inlichtingendienst had gewaarschuwd dat hun levens gevaar liepen.

Onder degenen die bescherming krijgen is de shiïtische minister van Sociale Zaken, Abida Hussain, twee leden van de oppositiepartij PPP van Benazir Bhutto en activisten van twee religieus-geïnspireerde partijen.