Beoogd Philips-bestuurder; Pieper vertrekt als tweede man bij Compaq

ROTTERDAM, 12 JAN. R. Pieper, de tweede man van de snel groeiende Amerikaanse computermaker Compaq, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft Compaq dit weekeinde bekendgemaakt.

Philips' president-commissaris F. Maljers bevestigde drie weken geleden tegenover deze krant dat het elektronicaconcern met Pieper onderhandelt over een functie als bestuurslid. Volgens een bron dichtbij de onderhandelingen komt de 41-jarige Nederlander in aanmerking voor de opvolging van de huidige Philips-topman C. Boonstra. Volgens Maljers was de opvolging van Boonstra bij Philips “echt nog niet aan de orde”.

In de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zegt Pieper vanmorgen dat hij ten minste twee maanden bedenktijd zal nemen om te bepalen of hij opnieuw een groot bedrijf wil gaan leiden of een beginnend bedrijf in Silicon Valley, het gebied ten zuiden van San Francisco waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn. Pieper is ook genoemd als nieuwe topman van Apple. Hij zegt door geen van beide bedrijven te zijn benaderd, maar toont wel interesse voor een functie bij Philips. “Elke Nederlander die zegt dat het geen eer zou zijn om Philips te leiden liegt”, aldus Pieper in de Amerikaanse krant. Pieper zegt voorts: “Ik heb besloten dat ik een beslissing moet nemen zonder verplichtingen aan Compaq.”

Pieper trad bij het Amerikaanse computerconcern in dienst na de overname, afgelopen zomer, door Compaq (omzet 1996: 20 miljard dollar) van branchegenoot Tandem waar hij de eerste man was. In een geschreven verklaring zegt Compaq over de korte periode dat de Nederlander aan het bedrijf verbonden was: “Pieper is behulpzaam geweest bij de integratie van de beide bedrijven [Compaq en Tandem] en bij het inslaan van een nieuwe richting in de Compaq-groep voor mondiale marketing, diensten en verkopen.”

Philips' officiële standpunt is dat er geen onderhandelingen zijn met Pieper. Compaq zelf geeft in een persbericht geen officiële verklaring voor zijn vertrek. Het hoofdkantoor van Compaq in de Verenigde Staten was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Philips heeft medio december aangekondigd dat de raad van bestuur zal worden verjongd door de toetreding van vijf divisiehoofden. Desondanks ligt de gemiddelde leeftijd van Philips' raad van bestuur nog erg hoog. Philipstopman Boonstra streeft naar vernieuwing en verjonging van het management. President-commissaris Maljers verklaarde daarover tegen deze krant: “Men is tot de conclusie gekomen dat er op dit moment niet genoeg talent in de raad van bestuur zit.”

Het is de derde keer in minder dan anderhalf jaar dat er wisselingen zijn de top van Compaqs marketingafdeling. Compaq streeft ernaar de omzetgroei te handhaven en te snijden in de kosten van het distributieapparaat.

Pieper wordt bij Compaq opgevolgd door Michael Heil, voormalig 'vice president' en algemeen manager van Compaqs groep consumentenproducten. Heil krijgt evenals Pieper verantwoordelijkheid voor de zes regio's waarin Compaq zijn marketing, distributie en verkoop heeft ondergebracht.

Naast Pieper zal nog een tweede topmanager Compaq verlaten. Het betreft de vorig jaar in dienst getreden James Schraith, die verantwoordelijk was voor de verkopen in Noord-Amerika. Hij vertrekt eind januari en wordt opgevolgd door Rod Schrock, nu nog verbonden aan de divisie waar Compaqs consumenten-pc Presario is ondergebracht.