Belofte Hashimoto maakt geen indruk op beurs

TOKIO, 12 JAN. De Japanse regering zal “koste wat het kost voorkomen dat Japan de bron wordt van een wereldwijde financiële of economische crisis”. Dit zei premier Ryutaro Hashimoto vandaag tijdens de opening van het nieuwe parlementaire jaar in Japan. De beurs van Tokio bleek niet onder de indruk en sloot vandaag ruim 2 procent lager.

President Jacques Santer van de Europese Commissie riep vandaag Japan op om een “open, transparante economie te creëren om de huidige crisis op te lossen”. Santer, in Tokio voor de top tussen de EU en Japan, zei verder “er op te staan dat Japan zijn binnenlandse vraag stimuleert, tevens in het belang van de rest van Azië en de wereld”. Santer en premier Tony Blair van Groot-Brittannië, momenteel voorzitter van de EU, zullen later vandaag premier Hashimoto ontmoeten. De financiële crisis in Oost-Azië is hun belangrijkste agendapunt. Premier Hashimoto herhaalde vandaag in zijn openingstoespraak tot het parlement de verschillende plannen, zoals een belastingverlaging à 2 biljoen yen (30 miljard gulden), die de afgelopen weken mondjesmaat naar buiten zijn gekomen. Het doel is stabilisering van de financiële sector en stimulering van de economie. De overheid zal dertig biljoen yen (461 miljard gulden) pompen in het fonds voor garantie van banktegoeden, waarvan 10 biljoen belastinggeld en 20 biljoen gegarandeerd door de centrale bank. Het eerste doel van deze injectie is de bescherming van tegoeden van de gewone Japanner. Dit vormt uiteindelijk “de basis van een stabiel financieel systeem”, aldus Hashimoto.

De overheid zal verder 13 biljoen van dit geld aanwenden om het eigen vermogen van banken op te krikken door aankoop van nieuwe aandelen van geselecteerde banken. De achtergrond is dat de internationaal opererende banken per 1 april aanstaande een eigen vermogen moeten aanhouden dat overeenkomt met 8 procent van hun uitstaande leningen. Deze internationaal geaccepteerde standaard is tot dusver niet door de toezichthoudende autoriteiten in Japan hard doorgevoerd. Vanaf 1 april echter is het de bedoeling dat banken die er niet aan voldoen een waarschuwing krijgen om hun bedrijfsvoering te verbeteren. Volgens de plannen kan de regering in het ergste geval voortaan de activiteiten van een bank stopzetten. Volgens de regering zal het geld niet worden gebruikt om banken in leven te houden die beter failliet kunnen gaan. Er zijn echter nog vragen over de criteria waarop een nieuw te vormen overheidscommissie wil bepalen welke bank voor een injectie in aanmerking komt.

Om aan de 8 procent eigen vermogen te voldoen beperken Japanse banken momenteel hun kredieten. Het bedrijfsleven klaagt daarover. Om voor deze sector genoeg geld beschikbaar te houden zal de overheid extra geld in de economie laten stromen via financiële instellingen van de overheid zelf. Hashimoto noemde vandaag een bedrag van 25 biljoen yen (384 miljard gulden) dat hiervoor beschikbaar komt, apart van de eerder genoemde 30 biljoen yen.

In ruil voor dit overheidsgeld en om “begrip en samenwerking te verkrijgen van de bevolking” moeten de banken ook intern hervormingen doorvoeren, aldus Hashimoto. In hun bedrijfsvoering moeten ze werken aan “openheid van informatie, rigoureuze rationalisatie en aan de ontwikkeling van een systeem van aanspreekbaarheid”.

De beurs van Tokio bleek vandaag niet onder de indruk van de plannen van Hashimoto. Meer dan de parlementaire voordracht zette de daling van Wall Street, van afgelopen vrijdag, de toon. De Nikkei-index sloot vandaag op 14.664 punten, 2,2 procent lager dan eind vorige week.