Waaghalzen

In de tweede aflevering van zijn serie over de ontwikkeling van Schiphol (29 december) noemt Marc Serné terloops het uitstapje dat enkele KLM'ers in augustus van het vorig jaar maakten naar het dak van een Boeing 747.

Die gebeurtenis haalde de wereldpers. De foto met onderschrift die NRC Handelsblad op de voorpagina plaatste, haalde enkele weken later op zijn beurt de pagina Straight and Level in het luchtvaarttijdschrift Flight International. De reden voor de plaatsing stond erbij in een opmerking met de strekking dat de waaghalzen veel grotere durfals waren geweest dan menigeen al had gevonden: als zij zich op 19,33 meter hoogte hadden bevonden tijdens hun escapade dan moest de B747 op dat moment hebben gevlogen, op een hoogte van ongeveer tien meter.

Voor alle zekerheid heb ik het B747 Aircraft Operations Manual er eens op nageslagen. Daar staat dat de bovenkant van het dak van een (lege) B747 zich op 10,39 meter boven de grond bevindt. Dat is toch nog hoog genoeg, lijkt mij.