Voetbalbond pleit voor seizoenkaart bij uitwedstrijden

ZEIST, 10 JAN. De KNVB wil in samenwerking met de eredivisieclubs de supporters die hun favoriete elftal achterna reizen meer service bieden. De voetbalbond denkt hierbij aan een seizoenkaart voor uitwedstrijden. Daarmee moet tevens paal en perk worden gesteld aan forse prijsverhogingen op entreebiljetten die clubs in rekening brengen bij fans van bezoekende topclubs.

“De supporters van Ajax moesten vorig seizoen vijftig gulden voor een staanplaats betalen in Alkmaar bij een uitwedstrijd van AZ”, zegt Michael van Praag, voorzitter van Ajax en in de hoedanigheid van KNVB-sectiebestuurslid veiligheidszaken initiatiefnemer van het plan. “Dat een club de prijzen verhoogt als Ajax, PSV of Feyenoord op bezoek komen, kan ik me nog voorstellen. Maar het mag niet zo zijn dat supporters van deze clubs hogere prijzen betalen dan de aanhang van de thuisclub in een vergelijkbaar vak.”

De KNVB hoopt dat rechters een stadionverbod voor voetbalvandalen voortaan koppelen aan een meldingsplicht. Wanneer hun favoriete ploeg speelt, zijn de fans verplicht zich te melden op het plaatselijke politiebureau. De voetbalbond heeft de politie gevraagd hieraan medewerking te verlenen. Het biedt de KNVB de mogelijkheid supporters die hun uitsluiting negeren, zwaardere sancties op te leggen, bijvoorbeeld een langer stadionverbod.

De laatste evaluatie van de Stichting Cotass moet volgende week duidelijkheid geven over de invoering van de persoonsgebonden clubcard. Hoewel voorzitter Henk Kesler van het bestuur betaald voetbal heeft verzekerd dat op de buitengewone ledenvergadering van 26 januari “een discussie met een open eind zal plaatshebben”, staat de komst van de verplichte legitimatie met pasfoto voor de supporters volgens Van Praag vast. Problemen die tegenstanders als FC Zwolle-voorzitter Gaston Sporre voorzien, zijn volgens Van Praag oplosbaar. “De apparatuur voor de automatische draaihekken zijn te huur, waardoor de clubs niet te hoge kosten hoeven maken. De reacties van de supporters bij de experimenten bij Feyenoord, FC Den Bosch en FC Den Haag zijn tot nu toe positief. De persoonsgebonden clubcard wordt losgekoppeld van de seizoenkaart die daardoor nog steeds ook uitgeleend kan worden aan de buurman.”

De clubcard geldt voor vijf jaar. Volgens Sporre wordt door deze lange periode de chaos en het probleem van de uitvoerbaarheid aan de toegangspoorten vergroot. “Want na een paar jaar zullen weinig pasfoto's nog gelijkenis vertonen met de rechtmatige eigenaar.” De invoering moet volgens afspraak met de overheid per 1 augustus zijn gerealiseerd bij alle eredivisieclubs en een jaar later in het totale betaald voetbal. Dat is waarschijnlijk om technische en logistieke redenen niet haalbaar. Op 28 januari houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de nieuwe clubcard.

Van Praag benadrukt dat het niet zijn “speeltje” is, dat de voetbalfans nu moeten aanschaffen om wedstrijden te kunnen bezoeken. “De persoonsgebonden clubcard is ons simpel door de overheid opgelegd. Maar ondertussen sta ik wel achter het plan.”