't Kuierpadtien

De windt raast om het huis en de regen slaat tegen de ramen. Het wil niet ophouden met het kwakkelende Nederlandse weer. Ging het maar vriezen of sneeuwen. Werd het maar een pure winter waar ze in andere landen van kunnen genieten. Dan konden we schaatsen of misschien van een heuveltje af skiën.

Nu moeten we onze toevlucht nemen tot schaatsen op kunstijs, skiën in het buitenland, skiën op kunstsneeuw of zelfs skiën op een vochtige mat. Maar het is niet echt, het is surrogaat vergeleken bij wintersporten onder echte winterse omstandigheden. Skiën is een sport die door duizenden Nederlanders wordt beoefend. Vooral in Alpenlanden natuurlijk, maar ook op de kunstmatige Nederlandse hellinkjes. Zoals in Wezuperbrug, waar de Skivereniging 't Kuierpadtien een skihelling ter beschikking stelt. Het is een baan met een lengte van 152 meter, waarvan de top op twintig meter hoogte ligt. De afdaling gaat over een soort mat. De skiër laat zich met een sleeplift naar boven trekken, stapt met zijn ski's in de groene zeep en glijdt over de met water besproeide mat naar beneden. De vereniging telt 65 leden en een vijfkoppig bestuur.

Zoals in een echte wintersportplaats kunnen zij èn andere skifanaten zich na een paar afdalinkjes te goed doen aan een echte après-ski in een echte skihut. In de hut worden ook de jaarlijkse ledenvergadering en de bestuursvergaderingen gehouden. Viermaal per jaar steken de wijze mannen van 't Kuierpadtien de hoofden bij elkaar. Voor de winter, tijdens de winter, na de winter en voordat iedereen met zomervakantie gaat. Waarover ze praten? Zoals overal over contributieverhoging, wijziging der statuten en feestjes om de familieband te versterken. In Wezuperbrug natuurlijk het liefst over skiën, over reisjes naar een land waar wèl sneeuw ligt. Want skiën doen ze het liefst op sneeuw. Skiën op een mat doe je slechts om te oefenen en te dromen over een lange afdaling van een besneeuwde helling onder een blauwe hemel.