Record-werkloosheid; Kohl geeft doelstelling halvering op

NEURENBERG, 10 JAN. De Duitse bondskanselier Kohl heeft gisteren zijn doelstelling om de werkloosheid in de periode tot 2000 te halveren moeten opgeven. Eerder op de dag gepubliceerde cijfers over december hadden duidelijk gemaakt dat dat streven volstrekt onhaalbaar is.

De werkloosheid in Duitsland blijkt afgelopen maand juist tot recordhoogte te zijn gestegen. Het Duitse arbeidsbureau maakte bekend dat het aantal werklozen vorige maand met 199.900 is gegroeid tot ruim 4,52 miljoen mensen. Dat is een naoorlogs record.

Twee jaar geleden beloofde Kohl in samenspraak met werkgevers en werknemers te mikken op vermindering van het toenmalige aantal werklozen van vier miljoen tot twee miljoen in 2000. “Het blijkt nu dat dit doel zeker niet kan worden gehaald”, moest de bondskanselier vrijdag toegeven op een bijeenkomst van zijn partij, de CDU. Kohl voegde daaraan toe dat hij voor het lopende jaar nu “een lichte vermindering” van de werkloosheid verwacht. Het loslaten van de belofte wordt gezien als een grote tegenvaller voor Kohl aan het begin van het verkiezingsjaar. De bondkanselier mikt op een vierde herverkiezing in september, hetgeen een record zou betekenen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. In een recent opinie-onderzoek staat Kohls coalitie van CDU en de liberale FDP op verlies ten opzichte van de sociaal-democratische SPD en de Groenen.

De werkloosheid liep in december op van 11,3 tot 11,8 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is ruim 373.000 hoger dan eind 1996. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

De directeur van het arbeidsbureau, Bernard Jagoda, was zeer teleurgesteld. De economie draait dan wel beter, maar de arbeidsmarkt heeft daarvan nauwelijks kunnen profiteren, aldus Jagoda. Voor een daadwerkelijke ommeslag zijn banen nodig in de Duitse industrie, zei Jagoda, en noemde met name de auto-industrie.

Het arbeidsbureau toonde zich ook somber over de situatie in de voormalige DDR. Het verschil in banengroei tussen oostelijk en westelijk Duitsland is in 1997 alleen maar toegenomen. Elke positieve ontwikkeling op de Duitse arbeidsmarkt begint “significant eerder” in de westelijke deelstaten. In de voormalige DDR zijn de economische structuren nog steeds onderontwikkeld, aldus het arbeidsbureau. In het westen zijn 3,1 miljoen werklozen, 9,9 procent van de beroepsbevolking. In het oosten zitten 1,5 miljoen mensen zonder werk, 19,4 procent. (AP, DPA, Reuter)