Opnieuw ballon gestrand

ALBUQUERQUE, 10 JAN. Opnieuw is een poging om per luchtballon de wereld rond te gaan, mislukt. Twee Amerikaanse ballonvaarders staakten gisteren hun poging op slechts 161 kilometer van Albuquerque, de plaats waar ze waren opgestegen, toen ze twee uur na vertrek een gat in hun heliumballon ontdekten.

De ballonvaarders, de 59-jarige Dick Rutan en de 39-jarige Dave Melton, brachten zich met een parachute in veiligheid. De ballon, 'Global Hilton' genoemd, daalde, maar ging vervolgens weer hoog de lucht in en dreef nog uren in oostelijke richting. Op 9 december moest de Britse miljonair Richard Branson al zijn reis per luchtballon opgeven, toen de ballon bij het vullen in Marokko - zonder Branson - het luchtruim koos. Maandag strandde een poging van de Amerikaanse miljonair Steve Fossett in Zuid-Rusland. (AP, AFP)