Moskou wil bloed Juliana vergelijken met botten tsaar

MOSKOU, 10 JAN. Russische wetenschappers zijn van plan een bloedmonster te vragen aan prinses Juliana om haar erfelijke eigenschappen te vergelijken met die van het in 1991 opgegraven gebeente van Nicolaas II, de laatste Russische tsaar. De Romanovs en de Oranjes zijn aan elkaar verwant via koningin Anna Paulowna (1795-1865), de dochter van tsaar Paul I en echtgenote van koning Willem II. Juliana stamt bovendien van de Romanovs af via haar vader: prins Hendrik is een achterachterkleinkind van tsaar Paul I.

“Er bestaat een grote behoefte aan extra onderzoek voordat de restanten begraven worden”, zegt dr. J. Rogajev, hoofd van een moleculair-genetisch laboratorium in Moskou. Rogajev heeft “directe toegang” tot de keizerlijke resten om contra-expertise uit te voeren. Drie onafhankelijke tests hebben aangetoond dat de gevonden skeletten vrijwel zeker aan de in 1918 vermoorde tsarenfamilie toebehoren, maar Rogajev twijfelt toch. Hij wil namens verontruste gelovigen en monarchisten aanvullend DNA-onderzoek doen.

“De eerste stap is het akkoord van prinses Juliana”, zegt hij. Het plan om de Oranjes om medewerking te vragen heeft “volledige instemming” van dr. V. Popov. Hij is lid van de expertcommissie die in opdracht van president Jeltsin de keizerlijke resten bestudeert. “We moeten elke mogelijkheid tot extra onderzoek aangrijpen, want de commissie staat op het punt overhaaste conclusies te trekken”, zegt Popov.

De moleculair-geneticus dr. P. de Knijff van de Rijksuniversiteit Leiden noemt het idee “niet ver gezocht'. Hij biedt aan om de eventuele DNA-analyses in zijn laboratorium uit te voeren “mocht de prinses er bezwaar tegen hebben dat haar genetisch materiaal het land zou moeten verlaten”.

De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet op de zaak ingaan zolang de Russen geen officieel verzoek hebben ingediend.