Kopieerreus Océ ziet winst 40 procent groeien

VENLO, 10 JAN. De grote producent van kopieerapparaten Océ heeft naar eigen zeggen een “voortreffelijk” jaar achter de rug. De onderneming uit Venlo maakte gisteren bekend dat de winst over 1997 is gestegen tot 237 miljoen gulden, een toename van circa 40 procent vergeleken met de 169,5 miljoen uit 1996. Het winstcijfer over afgelopen jaar zit aan de bovenkant van de verwachtingen.

Océ verwacht dit jaar een verdere toename van de winst, ondanks een tegenvaller bij de nieuwste kleurenkopieerder. De introductie van het nieuwe apparaat vraagt meer tijd dan was verwacht, zo maakte bestuursvoorzitter H. Pennings gisteren bekend op een nieuwjaarsbijeenkomst van zijn bedrijf.“De hoge kwaliteitseisen die in de onderneming norm zijn, vergen nu eenmaal de nodige tijd. Dit betekent dat de kleurencopier gespreid over een langere periode wordt geïntroduceerd”, aldus Pennings. De bestuursvoorzitter meldde wel dat het nieuwe apparaat op verschillende beurzen “met groot enthousiasme” is ontvangen. De omzet steeg met ruim 30 procent tot 5,4 miljard gulden. Daarvan was 16 procent afkomstig van acquisities. Ook gunstige wisselkoersen droegen een steentje bij. De autonome groei bedroeg 6 procent. (ANP)