Jaspers dankt titel aan verlies Caudron

ROTTERDAM, 10 JAN. Driebander Dick Jaspers heeft zich gisteravond in Barendrecht verzekerd van de wereldtitel bij de professionals. De Brabantse biljarter won zijn partij in de eerste ronde tegen de Fransman Roux en zag een paar uur later hoe zijn enig overgebleven Belgische concurrent Caudron verrassend verloor van diens landgenoot Forthomme.

Voor Jaspers is de wereldtitel altijd een droom geweest. “Ik ben er een paar keer zo dichtbij geweest. Dit is een schitterende bekroning. Natuurlijk had ik zelf graag de beslissende stoot gegeven, maar de buit is binnen, dat is het belangrijkste.” Jaspers dronk tijdens de viering van zijn wereldtitel geen alcohol maar jus d'orange. “Ik hou niet zo van champagne.”

Jaspers is de opvolger van de Zweed Blomdahl, die dit seizoen in de wereldbekertoernooien teleurstellend presteerde. Na Henk Robijns in de jaren dertig en Rini van Bracht in de jaren tachtig en negentig is Jaspers de derde Nederlander die zich wereldkampioen mag noemen. In tegenstelling tot zijn voorgangers veroverde hij de titel bij de profsectie BWA. Robijns en Van Bracht werden wereldkampioen van de amateurbond UMB.

Jaspers vierde zijn overwinning op Roux gistermiddag op emotionele wijze. Nadat hij de laatste carambole had gespeeld, barstte hij in tranen uit. De 32-jarige speler uit Sint Willebrord werd afgelopen dinsdag vader van een dochter. Jaspers logeert na de geboorte in een hotel in Barendrecht, om zijn concentratie niet te laten verstoren. Een paar jaar geleden werd zijn gooi naar de wereldtitel in de war geschopt door de geboorte van zijn eerste kind.

Jaspers was na afloop van zijn gewonnen partij niet tevreden. “Het probleem is juist dat ik er zo dicht bij ben. Tegen Roux maakte ik vier, vijf grote fouten. Echte blunders. Ik stond zo onder druk, ik had geen controle over de partij.”

Jaspers speelde tegen Roux zeer voorzichtig. Hij dacht lang na voordat hij de ballen liet bewegen. “Ik was niet zeker van mijn zaak”, verklaarde hij zijn onzekere spel. “Ik maakte deze partij de moeilijke ballen wel, maar de gemakkelijke vaak niet. Ik zocht te veel de perfectie, dacht daarom te lang na. Eenvoudige ballen die je wel maakt als je meteen aanlegt, miste ik nu. Gelukkig hoef ik niet meer te bewijzen dat het beter kan.”