In de houdgreep

Een van de betere bridge-evenementen in Nederland is het Nationale Nederlanden Viertallentoernooi dat traditiegetrouw begin januari in Zoetermeer wordt gehouden. Aan de editie van afgelopen zondag deden 83 viertallen mee. Het op papier sterkste team won: landskampioen Hok (Piet Jansen-Jan Westerhof, Jan Jansma-Jaap van der Neut; gemiddelde leeftijd 38).

In de finale versloegen de Amsterdammers een team dat bestond uit vier zeer jeugdige spelers (Niek en Sjoert Brink, Bas Drijver-Kevin Vreeswijk; gemiddelde leeftijd 17!). Dat laatste is bemoedigend. Na de winst onlangs van de twintigers Schollaardt-Lagâs in de tweede heat van het ING Bank Topcircuit, nu opnieuw een signaal dat er een nieuwe generatie sterke bridgers aan het opstaan is. Twee spellen uit Zoetermeer die niet zouden misstaan in een boekje over afspeeltechniek:

Noord gever Noord OW kw. Schoppen AH753 Harten AH2 Ruiten AB4 Klaver A4 West Oost Schoppen B96 Schoppen 1082 Harten VB6543 Harten 1097 Ruiten V1092 Ruiten 875 Klaver - Klaver B1087 Zuid Schoppen V4 Harten 8 Ruiten H63 Klaver HV96532

NZ waren er in geslaagd om het prachtige contract van 7Klaver te bereiken. Het groot slem is alleen in gevaar met de troeven 4-0. Zit de vierkaart troef bij west, dan is de leider kansloos. Maar wat als B10-vierde troef bij oost zit? In de praktijk nam de leider de uitkomst van HartenV met het aas, sloeg troefaas en was down. De leider had zich tegen het actuele zitsel kunnen wapenen door in slag twee eerst een harten in de hand te troeven. Deze voorzorgsmaatregel kost niets en zou hier tot succes hebben geleid. De leider moet dan verder als volgt te werk gaan: klaveren naar het aas, HartenH (!) getroefd, ruiten naar de boer, klaveren (via de 10) naar de heer, SchoppenV, SchoppenA, schoppen getroefd, RuitenH, RuitenA, waarna oost in deze positie in de coup zit gevangen: Noord Schoppen H7 Harten - Ruiten - Klaver - West Oost Schoppen - Schoppen - Harten VB Harten - Ruiten - Ruiten - Klaver - Klaver B8 Zuid Schoppen - Harten - Ruiten - Klaver V9

Schoppen van tafel en oost zit in de houdgreep. De finale tussen Hok en het jeugdteam was spannend. Met nog een spel te gaan stond Hok met 4 imps voor:

Zuid gever Noord Niem. kw. Schoppen 652 Harten AHV4 Ruiten V764 Klaver AV West Oost Schoppen A87 Schoppen VB43 Harten 975 Harten 1062 Ruiten AB Ruiten 2 Klaver H10874 Klaver B9653 Zuid Schoppen H109 Harten B83 Ruiten H109853 Klaver 2

In de open kamer zaten de broertjes Brink in 3Ruiten. Oost, Piet Jansen, startte met SchoppenV, waarna de leider in totaal twee schoppen en een ruiten verloor: 3Ruiten+1, NZ 130. Gesloten ging het:

West Noord Oost Zuid Vreeswijk Jansma Drijver Van der Neut pas 1Klaver 1SA 2Klaver 3RuitenR pas 3Harten pas 4Ruiten pas 5Ruiten pas pas pas Jansma-Van der Neut, die natuurlijk niet wisten dat de deelscore in ruiten voldoende was voor de eindoverwinning, moesten nu elf slagen in ruiten zien te maken. West startte met een kleine klaveren. Met alle kaarten open is het duidelijk dat de leider meteen op KlaverH moet snijden. Later verdwijnen dan op KlaverA en de vierde harten twee schoppenverliezers, zodat alleen SchoppenA en RuitenA wordt afgegeven. Maar de leider zou ook kunnen aannemen dat SchoppenA goed zit zodat hij niet het risico hoeft te lopen van het eventueel miszitten van KlaverH. Deze veronderstelling is echter niet juist. Immers, zou SchoppenA bij oost zitten, dan zou, gezien de opening, KlaverH zeker bij west hebben gezeten. Deze doeltreffende redenering werd uiteraard door de leider, Jaap van der Neut, aan tafel gevolgd, wat leidde tot een score van NZ +400. Hok won 7 imps en in totaal met 11 imps.