Hoofd Deense zeemeermin teruggevonden

KOPENHAGEN, 10 JAN. Het hoofd van het beeldje De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is weer terecht. De Deense politie trof het lichaamsdeel, dat dinsdag van het beeld werd gezaagd, gisteren aan bij een plaatselijk televisiestation. “Afgezien van de schade die de zaag heeft toegebracht, verkeert het hoofd in opmerkelijk goede staat en heeft alleen een paar krasjes”, aldus een woordvoerder van de politie.

Het televisiestation waar het hoofd werd gevonden, had een beloning van ongeveer 7.000 gulden uitgeloofd voor degene die het vermiste lichaamsdeel terug zou brengen. De Deense politie gaat het hoofd een aantal dagen aan laboratoriumtests onderwerpen in de hoop zo sporen te vinden van de daders van de diefstal. Pas daarna wordt het teruggegeven aan de eigenaar van het beeld, de gemeenteraad van Kopenhagen. De politie heeft geen vingerafdrukken aangetroffen op de torso van de zeemeermin.

De Kleine Zeemeermin, die volgens het sprookje van Hans-Christiaan Andersen driehonderd jaar op een rots moet wachten voordat ze de wereld van de mensen mag betreden, nam in 1913 haar plaats in de haven van Kopenhagen in. Jaarlijks komen naar schatting een miljoen mensen naar het beeld kijken.

Het is nog volstrekt onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de onthoofding. Een cameraman, die na een anononiem telefoontje van de ontvoerders beelden mocht maken van het hoofd, omschreef de vandalen als “jonge jongens”. Een groep feministen die eerder de aanslag op het beeld opeiste, heeft inmiddels laten weten daar niet verantwoordelijk voor te zijn. (Reuters)