Fout voedsel

Elf procent van alle voedselproducten die in de Europese Unie worden gecontroleerd voldoet niet aan de warenwetten van de lidstaten. Het slechtst is het gesteld met graanproducten als brood, waarvan 21 procent niet aan de normen voldoet. Bij waren die gevoeliger lijken voor bederf, zoals vlees, vis en melk, valt het juist wel mee. Microbiologische verontreinigingen komen het vaakst voor: 37 procent van alle ongeschikte producten kampt hiermee.

Van alle twee miljoen onderzochte etablissementen voldoet 21 procent niet aan de regels. De algemene hygiëne bij verkopers van voedingswaren (winkels, horeca, groothandels) is het grootste struikelblok, met 45 procent van alle overtredingen. Daarna komen de hygiëne van het personeel (22 procent van de overtredingen) en foutieve etikettering (12 procent). Dit blijkt uit onderzoeksgegevens van elf van de vijftien EU-lidstaten.

De Commissie doet elk jaar een aanbeveling aan de lidstaten om zich in de controles te richten op een bepaald onderwerp. In 1996 hebben de keuringsdiensten zich speciaal met pinda's en pistachenoten beziggehouden. Het rapport hierover verschijnt dit jaar. Pinda's en pistachenoten zijn vaak verontreinigd met aflatoxine, een kankerverwekkende stof die door een schimmel wordt geproduceerd.