Drie procent verlies; Wall Street onderuit om Azië-crisis

NEW YORK, 10 JAN. Koersen op Wall Street kelderden gisteren uit bezorgdheid over de financiële crisis in Azie. De toonaangevende Dow Jones-aandelenindex daalde 222,20 punten, goed voor 2,8 procent.

Beleggers waren geheel in de ban van de onrust in Azie. Het besluit van president Clinton om de Indonesische president Soeharto in een telefoongesprek bestraffend toe te spreken maakte op de New York Stock Exchange (NYSE) in elk geval grote indruk.

President Clinton heeft besloten Larry Summers, een topfunctionaris bij financiën naar Indonesië te sturen om toe te zien op strengere naleving van het IMF-reddingspakket. Amerikaanse critici vinden dat de instrumenten van het IMF verkeerd worden toegepast en landen in Azië kan verleiden tot misbruik. Het gevaar dat westerse landen de controle verliezen wekt bezorgdheid bij beleggers.

De aandelenkoersen op de NYSE stonden halverwege de middag dan ook op 275 punten verlies maar herstelden zich iets. Uiteindelijk sloot de index op 7580,42 punten. Het aantal verhandelde aandelen aan de New York Stock Exchange bedroeg 750 miljoen aandelen, de tweede hoogste omzet aller tijden. Geen enkel fonds in de Dow Jones-index eindigde gisteren met winst. Beleggers vluchtten in obligaties, die koerswinsten boekten. De dertigjarige staatsobligatie eindigde hoger met een rendement van 5,68 procent.

“Wat de aandelen nu meer dan ooit drijft is onzekerheid”, zegt Robert Mellman, econoom bij de zakenbank J.P. Morgan. “Sinds juli is er nauwelijks een opgaande beweging geweest in de koersniveaus en de onrust in Azië is nog niet voorbij. Beleggers vrezen ook lagere winsten voor het komende jaar en angst voor neerwaartse druk op de resultaten is reëel.” Mellman is echter van mening dat de Amerikaanse economie er op dit moment uitstekend voor staat.

Behalve blijvende onzekerheid over Indonesie waren er gisteren ook uitstekende economische cijfers over de Amerikaanse economie. Aan het begin van de middag leek iedereen geheel vergeten dat de werkgelegenheidscijfers over december een rooskleurig beeld te zien gaven. Er kwamen vorige maand 370.000 banen bij en het Amerikaanse werkloosheidspercentage staat op 4,7. In totaal kwamen er in 1997 3,2 miljoen arbeidsplaatsen bij, waardoor de arbeidsmarkt het best heeft gepresteerd in vijfentwintig jaar.

“De handel met Azië zal afnemen en de Amerikaanse exporten zullen nauwelijks groeien”, aldus Mellman. “Dat zal zeker effect hebben op de economie maar het is nog onduidelijk hoe veel.” Mellman houdt er ook rekening mee dat de Azië-crisis nog niet voorbij is, met andere woorden, dat er opnieuw een land nog verder in de problemen raakt. Voor dit jaar voorspelt J.P. Morgan een economische groei van 3,5 procent over het eerste kwartaal, 2,5 over het tweede, 1 over het derde en 0,5 procent over het vierde kwartaal. Het tweede halfjaar zal dus opeens een sterke afname van de groei te zien geven.

De Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zal voorlopig niets doen omdat er prijsstabliteit is en goede economische groei. “Op hogere inflatie is voorlopig geen kans door de sterke dollar, de gedrukte invoerprijzen en de relatief goedkope olieprijs”, zegt Mellman.

Wall Street, al enkele jaren gewend aan dergelijk goed nieuws, legde het naast zich neer en richtte de aandacht liever op de wildste geruchten: In Indonesië zou een militaire interventie door het leger op handen zijn. De G7-landen zouden in het weekend maatregelen willen nemen om de yen/dollar-verhouding te steunen. En de Amerikaanse centrale bank zou de rente willen verlagen.