De prijs van ... een nieuw leven

Geldwijzer Kinderen tot 12 jaar' verschijnt eind januari. Te bestellen door overmaking van 16 gulden op postbankrekening 368700, t.n.v. het NIBUD“ Utrecht, o.v.v. bestelnummer C17.

Een ton per nieuw leven, dat is een stel ouders kwijt vanaf de geboorte tot het achttiende levensjaar van de telg. Ouders met een gemiddeld Nederlands gezin met 1,57 kind, hadden voor hetzelfde geld in een knappe Italiaanse sportwagen rondjes kunnen rijden om het tweede huisje in Frankrijk.

Maar de glimlach van een kind maakt alles goed, zo zong Willy Alberti lang geleden. Bijna 200.000 nieuwgeborenen per jaar tonen aan dat veel ouders hem geloven. Voordat zij de glimlachende erfgenaam kunnen aanschouwen, is het grote spenderen echter al lang begonnen. De zwangerschap kost zo'n anderhalf tot drieduizend gulden. Daarop kan met weinig inspanning worden bespaard.

De uiteindelijke kosten van een zwangerschap zijn omgekeerd evenredig aan de handigheid van de vader en moeder des huizes. De tweedehands markt van babymeubeltjes die slechts een likje verf nodig hebben, groeit. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) in Utrecht vergeleek twee aanstaande ouderparen. Het ene lette scherp op de uitgaven tijdens de zwangerschap en gaf 1.470 gulden uit. Een stel met vier linker handen en bovendien navolger van de laatste trends in babyland was ruim het dubbele kwijt: 3.720 gulden.

Het tijdschrift Ouders van Nu maakte in 1997 met zeven stellen een soortgelijke optelsom. De kosten van een eerste zwangerschap varieerden van circa 1.200 tot ruim 13.000 gulden. Dat laatste betrof een paar dat na de bevalling deels thuis ging werken en voor de toekomstige werkkamer een dakkapel liet aanbrengen.

Kosten speciaal gemaakt wegens de komst van het kind lopen vaak sneller op dan verwacht. Soms wordt een magnetron voor de babyvoeding of een wasdroger aangeschaft. Crèmes tegen spataderen of vermoeide benen kosten zo'n 20 gulden per flacon. Een aanstaande moeder met een beroep waarin representatieve kleding is vereist, koopt positiekleding met prijzen die kunnen oplopen tot honderden guldens.

Kleinere uitgaven zijn geboortekaartjes (circa 250 gulden voor drukken en versturen van vijftig stuks) en extra voeding voor de aanstaande moeder (1,50 gulden per dag). Impulsaankopen zijn echter de meest kostbare. Elke teddybeer lijkt voor het toekomstige kind gemaakt, alsmede talloze kleertjes die uiteindelijk lang niet allemaal worden gedragen. Gok wat baby's garderobe en knuffeluitzet betreft liever op de gulheid van de kraamvisite.

Via het T-biljet of het aangiftebiljet van de inkomstenbelasting zijn met een hoog drempelbedrag buitengewone lasten zoals kosten van een specialist, of maaltijden voor een interne kraamhulp aftrekbaar. Via de Belastingtelefoon (0800-0543) kunnen aanstaande ouders hun specifieke situatie voorleggen aan een adviseur.

Kosten van zwangerschapsgymnastiek zijn beperkt als de moeder in spe bijtijds lid wordt van een organisatie voor Thuiszorg. Daar zijn benodigdheden en cursussen tijdens en vlak na de zwangerschap voordelig of gratis. Lidmaatschap kost rond 50 gulden per jaar. Na drie maanden lidmaatschap is een bezoek aan het consultatiebureau gratis. Daarvoor kost gebruikmaking van faciliteiten ruim 80 gulden extra. Niet lid zijn en toch iets nodig hebben levert een nota van 137,50 op.

Er zijn medische handelingen die niet automatisch worden vergoed door de verzekeraar. Een tweede echo zonder medische indicatie ('pret-echo') kost minimaal 150 gulden. Een huisarts bij de bevalling zonder dat daar een medische reden voor is, moet zelf worden betaald, evenals een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Aanstaande ouders die een spaarrekening willen openen voor bijvoorbeeld de studie van hun advocaat of dokter in spe, kunnen dat doen op eigen naam of op die van het kind. Het laatste levert belastingvoordeel op (het kind heeft een rentevrijstelling van 500 gulden), maar betekent dat zoon- of dochterlief het geld vanaf het achttiende jaar naar hartelust en eigen goeddunken kan besteden.

De glimlach van een kind doet je beseffen dat je leeft, zong Alberti. Hetzelfde geldt volgens sommigen voor de bubbels in de jacuzzi in het buitenhuisje of de ronkende tweehonderd kilometer per uur van het Italiaanse vehikel. Wie zich echter gedegen voorbereidt op de komst van een kind kan mét gezin én (kleinere) Italiaanse auto alsnog mooie zomers in Frankrijk beleven. Al is het in een caravan.