DE NIEUWE KRING

Ongeveer anderhalf jaar geleden werd de Amsterdamse kunstenaarsvereniging de Kring voor de zoveelste maal bedreigd met sluiting. Het geld was op en er waren niet genoeg bezoekers om de sociëteit rendabel te houden.

Zou het kunnen gebeuren dat na bijna 75 jaar rumoerig bestaan de Kring, waar kunstenaars, schrijvers en intellectuelen hadden geborreld, gediscussieerd, gebridged, geschaakt en gegeten (en regelmatig doorgezakt) definitief dicht zou gaan? Een vereniging waarin, zoals schrijver Teun van den Berg opmerkte in het boek Op de Kring, “veel werd getolereerd, maar saaiheid niet”? Net voor het doek definitief zou vallen, werd de Kring gered door twee leden die nog voldoende in de Kring geloofden om er flink in te investeren. Sinds begin september is de nieuwe Kring, na een spectaculaire facelift, weer open. En nieuwe leden stromen toe, niet alleen voor het prachtige interieur van licht eikenhout, ouderwetse lederen fauteuils en afwisselende kunsttentoonstellingen, maar ook voor het schitterende nieuwe restaurant. Het restaurant bevindt zich op de tweede etage, in wat voorheen een stoffige opbergruimte was. Overdag zijn er lunches en kan er uitgekeken worden over het Leidseplein, terwijl licht binnenstroomt via twee grote skylights en een glazen pui die zich over de hele voorkant van de verdieping uitstrekt. 's Avonds kunnen de dinerenden het nachtleven op gang zien komen. In het restaurant is het altijd druk, wat al blijkt uit het rumoer dat neerdaalt op de gasten die de trap op lopen. Het is zo druk omdat de nieuwe chef-kok, Nico van Wijk, binnen drie maanden een reputatie verworven heeft van iemand die weet hoe hij kritische eters een plezier kan doen. Iedere dag is er een nieuwe dagschotel van wat de markt te bieden heeft. Daarnaast is er een menu dat om de zes weken verandert. Van dit menu bestelde ik onlangs een linzensalade. Die vond ik zo lekker dat ik het recept vroeg.

Doe de linzen in een vergiet en spoel ze schoon onder de koude kraan. Doe de linzen dan in een ruime pan en giet er zoveel water over dat ze onder staan. Breng aan de kook op een hoog vuur. Draai het vuur wat lager, en laat de linzen in circa 20 minuten bijtgaar koken, waarbij u af en toe omschept. Giet er zo nodig extra kokend water bij. Proef de linzen om te controleren of ze bijtgaar zijn, giet ze af en doe in een ruime kom.

Bak intussen de blokjes ontbijtspek in een droge koekenpan tot ze mooi knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een kom. Doe de ui en knoflook in het uitgebakken vet in de koekenpan en fruit ze gaar op een matig vuur onder regelmatig omscheppen. Voeg als er niet genoeg uitgebakken spekvet is 1 tot 2 eetlepels extra vergine olijfolie toe. Strooi de suiker over het uimengsel en roerbak even. Blus de pan af met de rode-wijnazijn en vervolgens met de Japanse sojasaus. Roer tot de ingrediënten goed gemengd zijn en giet de dressing onmiddellijk over de bijtgare linzen in de kom. Voeg de blokjes spek toe en breng op smaak met royaal zout en peper. Schep alles goed om, dek de kom af met plasticfolie en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Schep af en toe om. Schik wat slabladen op individuele grote borden. Verwarm de linzen even in de magnetron of in de oven tot ze lauw zijn. Pel de avocado's en snijd elk in vieren. Snijd elke kwart avocado vervolgens in de lengte tot een waaier. Lepel de verwarmde linzen over de slabladen, schik er de avocado op en dien op. Geef er schenkflesjes met rode-wijnazijn en extra vergine olijfolie apart bij.

Voor zes tot acht personen als voor- of lunchgerecht Linzensalade 500 gram bruine linzen 200 gram blokjes ontbijtspek 1 grote ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, fijngehakt 3 theelepels suiker 3 eetlepels rode-wijnazijn 3 eetlepels Japanse sojasaus (Kikkoman) zout en versgemalen peper kropsla, gewassen en drooggeslingerd 3 rijpe, gave avocado's rode-wijnazijn, voor op tafel extra vergine olijfolie, voor op tafel