De Loor kan weer lachen

HELSINKI, 10 JAN. In de neerdwarrelende sneeuw liep Barbara de Loor er vrolijk bij, gisteravond vlak voor het begin van het Europees kampioenschap allround. Haar stemming in de bossen buiten Helsinki stond haaks op de gemoedstoestand waarin ze drie weken geleden bij het NK afstanden in Heerenveen verkeerde. In het Thialf-stadion werd De Loor een jaar geleden nog derde bij het EK allround, het hoogtepunt in haar loopbaan. Vorige maand wist ze zich in Heerenveen niet rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen en evenmin te voldoen aan de kwalificatie-eisen voor het EK.

Aan De Loors plotselinge blijdschap lag een klein drama ten grondslag. Sandra 't Hart zou in Helsinki haar eerste grote internationale toernooi schaatsen, maar aan de vooravond van het EK werd ze geplaagd door maag- en darmproblemen. Gisteren is ze teruggekeerd naar Nederland.

De Loor arriveerde donderdagavond in Helsinki, nog geen 24 uur voor het begin van de EK. De afgelopen week trainde ze in het Zuid-Duitse Inzell. “Ik was gisteren met duurblokjes bezig, toen op het ijs de telefoon ging. Of ik zo snel mogelijk naar Finland wilde komen.”

Bij aankomst in Finland sprak ze van “een onverwacht genoegen”. “Ik heb me hier niet op kunnen voorbereiden”, zei De Loor gisteren na afloop van de 500 meter, waarbij ze op de twaalfde plaats eindigde, op ruim anderhalve seconde van winnares Pechstein. Die opmerking was niet bedoeld als een verontschuldiging, want als specialiste op de langere afstanden reed ze tegen de Wit-Russische niet eens zo'n slechte tijd.

In Inzell bereidde De Loor zich voor op de wereldbekerwedstrijden die volgende week in Innsbruck worden gehouden. Op de 1.500 en de 5.000 meter kan ze zich daar nog kwalificeren voor de Spelen. De Loor is niet bang dat de deelname aan het EK haar voorbereiding op 'Innsbruck' zal verstoren. Geen seconde kwam het in haar op te bedanken. “Nee zeggen zou stom zijn geweest. Als ik hier slecht rijd, rijd ik volgende week ook niet goed. En als het hier goed gaat, lukt dat in Innsbruck ook wel.”