Cd-rom over misdaden Cambodjaanse Pol Pot

PHNOM PENH, 10 JAN. Het Cambodjaanse Genocide Programma heeft gisteren een cd-rom uitgebracht met daarop een overzicht van de misdaden van de Rode Khmer. De organisatie, die zijn basis heeft in de Amerikaanse Yale-universiteit, hoopt dat de cd-rom een impuls kan geven tot berechting van de voormalige leider van de Khmer, Pol Pot. Volgens onafhankelijke schattingen zijn er in de vier jaar (1975-1979) dat de Rode Khmer het in Cambodja voor het zeggen had, ten minste twee miljoen mensen vermoord.

“Ik was verbaasd over het aantal graven en begraafplaatsen en de omvang en systematiek van de moordmachine”, aldus een Australische wetenschapper die bij de vervaardiging van de cd-rom was betrokken. Zij toonde zich verbaasd dat het regime weinig tot niets heeft gedaan om de sporen van zijn misdaden uit te wissen en er juist plezier in leek te scheppen om zo veel mogelijk documenten over de moordpartijen te bewaren.

De Verenigde Naties onderzoeken momenteel hoe Pol Pot berecht kunnen worden en hebben aangekondigd binnenkort een team experts naar Cambodja te sturen. Pol Pot werd in juni door voormalige medestanders gearresteerd en tot levenslang huisarrest op een Khmer-basis in de jungle van Cambodja veroordeeld. Volgens een aantal kranten is Pol Pot Cambodja ontvlucht maar Phnom Penh ontkent dat. (Reuters)