Beleggers ruilen banken voor verzekeraars

ROTTERDAM, 10 JAN. De Azië-crisis heeft beleggers schuchter gemaakt. Dat uitte zich de afgelopen week in tegenvallende omzetten op de Amsterdamse effectenbeurs en een licht dalende AEX-index. Gisteren sloot de index op 913,80 punten, tegen 926,99 punten een week eerder.

“Mensen zijn afwachtend”, zegt een beurshandelaar. “De impact van de crisis in Azië op de bedrijfsresultaten is volstrekt onduidelijk. Bedrijven zijn bezig dat enorm te bagatelliseren, maar gerust ben ik er niet op. Het is net alsof er een extra bal in het spel gebracht is.”

Om de schuchterheid van de beleggers te doorbreken hebben beursfondsen op dit moment één doeltreffend recept: geef bij de nieuwjaarsboodschap een duidelijke indicatie over de gang van zaken in 1997. Dat bezorgt de beleggers een flinke opluchting.

Hoogovens begon deze week door aan te kondigen dat de winstgroei minstens 45 procent zou bedragen, terwijl niet meer dan 30 procent geprognotiseerd was. De staal- en aluminiumproducent zag de koers maandag met ruim 4 procent tot 88,10 gulden stijgen. Zakenbank CS First Boston kwam met de taxatie dat de tweede helft van 1998 een minder rooskleurig beeld zal opleveren. Het aandeel Hoogovens moest daarna flink inleveren en sloot gisteren op 79 gulden.

Ook de nieuwjaarsspeech van bestuursvoorzitter C. van Lede van Akzo Nobel miste zijn uitwerking niet. Gezien de resultaten van 1997 zei Van Lede donderdag alle reden te hebben om optimistisch te zijn over de prestaties van het lopende jaar. De koers veerde op en kwam zelfs even op 363 gulden. De optimistische woorden hadden maar even effect want het chemiefonds sloot donderdag op 352,50 gulden, bijna twee gulden lager.

Behalve de bedrijven zelf, zorgden deze week ook de financiële analisten voor wat leven in de brouwerij. Gisteren konden zowel uitgever VNU als het zeepmiddelen- en voedingsconcern Unilever op slecht nieuws uit Amerika rekenen. Zakenbank Goldman Sachs beschouwt VNU niet langer als een 'outperformer', maar slechts als een gemiddelde 'performer'. De koers daalde met 2,20 tot 52,50. Unilever werd door de zakenbank Merrill Lynch gedegradeerd tot de waardering 'neutraal'. De koers zakte een rijksdaalder tot 123,70.

De financiële bedrijfstak had last van een verwachte verkrapping van de rentemarge, de belangrijkste inkomstenbron van de banken. De rentedaling op de kapitaalmarkt drukt de rentetarieven die banken op kredieten in rekening kunnen brengen. Beleggers stapten uit banken en bankverzekeraars en kozen een pure verzekeraar als Aegon. Zo verloor ING 3,50 gulden op een slotkoers van 88,30 en pakte Aegon drie gulden winst op 187,30 gulden.