Zwolle-voorzitter Sporre felle tegenstander van de persoonsgebonden clubcard; Het voetbalstadion wordt een Fort Knox

Het betaald voetbal vergadert op 26 januari over de persoonsgebonden clubcard. FC Zwolle- voorzitter Gaston Sporre toonde zich een felle tegenstander, maar zijn kritiek heeft nog niet geleid tot bijstelling van het KNVB-beleid.

ZWOLLE, 9 JAN. Gaston Sporre citeert Karl Marx: “De geschiedenis herhaalt zich tweemaal. Een keer als drama, een keer als farce.” Na het echec met Sport7 gaat volgens de Zwolse bestuurder het betaalde voetbal een farce tegemoet wanneer de persoonsgebonden clubcard wordt ingevoerd. Wanneer de supporter alleen nog toegang krijgt tot de stadions als hij in het bezit is van een stukje plastic waarop niet alleen zijn naam maar ook nog een pasfoto prijkt, leidt dat volgens hem slechts tot chaos.

De overheid presenteerde in mei vorig jaar het plan voor de invoering van het legitimatiebewijs als het wondermiddel tegen voetbalvandalisme. Opgejaagd door de veldslag in Beverwijk beloofde de voetbalbond aan politiek Den Haag de persoonsgebonden clubcard al per 1 augustus van dit jaar verplicht te stellen voor eredivisieclubs. Dat doel wordt om velerlei technische redenen niet gehaald.

Op 26 januari komt het onderwerp aan de orde in een speciale Buitengewone Algemene Vergadering. Sporre zal zijn bezwaren tegen de nieuwe voetbalpas handhaven. Hij uitte die al eerder in de najaarsvergadering. Sporre voorziet een nieuw debacle voor het betaalde voetbal én de voetballiefhebber als de plannen worden doorgezet. “Met Sport7 hebben de KNVB en het grootkapitaal zich gestort in een avontuurlijk jongensboek. Aan de logistiek, ofwel de kabelaars, de commerciële aspecten en de programmering, werd onvoldoende aandacht besteed. Veel clubs likken nog de wonden. De tv-bijdrage liep terug van 2,7 naar 1,3 miljoen gulden en dat heeft sommige clubs die langlopende verplichtingen aangingen in problemen gebracht. Nu dreigt de KNVB dezelfde fout te maken. Ik heb nog steeds geen antwoord gehad op mijn vraag wat voor kosten een dergelijke operatie met zich meebrengt en wat de effectiviteit daarvan uiteindelijk is. Want alle clubs dienen te worden uitgerust met een automatische toegangsautorisatie.”

Sporre gelooft vooral in praktisch opzicht niet in de werking van de clubcard met pasfoto. “Dit idee komt van mensen die het voorrecht hebben via de ingang van de genodigden de stadionpoort te passeren. Ik verwacht Schiphol-achtige toestanden. Want je zult de pasfoto's moeten controleren. Dat zorgt voor onbegrip en gedrang. Het is de vraag of je dat het publiek moet aandoen. Het stel raddraaiers vormt nog geen procent van het bezoekersaantal. Na Sport7 dreigt de voetballiefhebber opnieuw in verwarring te worden gebracht. Straks lijkt het of we Fort Knox gaan bezoeken in plaats van een voetbalstadion.”

Een ander voorbeeld dat tot chaos en irritatie kan leiden: “Een voetbalsupporter gaat met een kale kop en in beide oorlelletjes een ringetje op vakantie naar Spanje. Daar krijgt hij verkering en zijn meisje houdt van een weelderige haardos. Om haar beter te kunnen zien draagt hij na een tijdje ook een bril. Hoe moet hij straks op de pasfoto worden herkend? We hebben al moeite met de uitvoering van de huidige clubcard, die als service-instrument is bedoeld. Het bestuur beaamt zelf dat er 129 punten ter verbetering aan deze onschuldige variant kleven. Iemand die bij FC Twente een stadionverbod heeft komt nu bij FC Zwolle moeiteloos naar binnen.

Sporre zegt: “De persoonsgebonden clubcard is niet overdraagbaar. Terwijl het in dit land toch gebruik is om de kaart ook eens aan de buurman uit te lenen. Overigens ben ik ervan overtuigd dat die ene procent waarvoor het allemaal bedoeld is, waaronder de supporters met een stadionverbod, inventief genoeg zullen zijn om de mazen in het net te vinden. De clubcard zal nooit fraudebestendig worden. Zeker niet in een land dat een twijfelachtige staat van dienst heeft met de uitvoering van het paspoort.”

De voorzitter van FC Zwolle vindt dat het bestuur betaald voetbal, en veiligheidsbestuurder Michael van Praag in het bijzonder, onder druk van politiek Den Haag heeft gehandeld. “De afspraken die met staatssecretaris Terpstra zijn gemaakt kwamen tot stand vanuit nederigheid van de KNVB. De voetbalwereld had wat uit te leggen na Sport7, de disputen met Economische Zaken over de tv-rechten en het incident in Beverwijk. Maar als er geen duidelijkheid is over de gevolgen, hoeven we ons niet te schikken naar de ideeën die onder de Haagse kaasstolp worden geboren. In de politiek weten ze echt niet wat er in en rondom de stadions gebeurt. Het is blaffen naar de maan wat we doen. Als de Kamer het zegt, doen we het. Als de politiek alle supporters op plastic wil zetten, moet ze dat maar verkondigen, zo voor de verkiezingen. Het bestuur betaald voetbal spelt zichzelf geen brevet van onvermogen op als het eerst meer onderzoek doet. We hebben nog steeds geen goede verklaring voor uitwassen van geweld. Laat staan dat we de persoonsgebonden clubcard kunnen zien als een wondermiddel.”

Het nieuwe pasje zal volgens Sporre voor een inkomstenderving zorgen. “Nu al constateren we door de verplichting van de servicekaart tien tot twintig procent minder spontaan voetbalbezoek. Absoluut gezien groeit het aantal toeschouwers, maar de aanwas blijft achter in vergelijking met het buitenland. Daar kennen ze geen clubcards en schieten ze in de lach als ze over het bestaan ervan horen.”

Sporre vindt niettemin dat de KNVB op de goede weg is. “Voor zo'n kleine groep hebben we al vele Chinese Walls geslecht. Met videocamera's, lik-op-stuk-beleid, noem maar op. Vandalen moeten hard wordt aangepakt. Ajax treft ze in hun portemonnee door boetes van de KNVB op hen te verhalen. Dat is goed. Maar de persoonsgebonden clubcard heeft niets te maken met publieksbeleid. Het is een verkeerde oplossing naar aanleiding van calamiteiten. Laten we naar Engeland kijken waar een betere organisatie rondom voetbalwedstrijden het vandalisme bijna heeft uitgebannen, zonder de supporter te plastificeren.”