Wereldbank en IMF in conflict over beleid Azië

WASHINGTON, 9 JAN. De Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verschillen openlijk van mening over de aanpak van de financiële crisis in Azië. Topeconoom Joseph Stiglitz van de Wereldbank vreest dat de economische plannen die haar zusterorganisatie IMF voorschrijft aan Zuid-Korea, Indonesië en Thailand, zullen leiden tot diepe recessies in die landen.

Stiglitz uitte zijn kritiek gisteren in The Wall Street Journal. Dat het IMF bekritiseerd wordt is niet uitzonderlijk. Maar wel is het ongebruikelijk dat de Wereldbank zich zo openlijk in het koor van de critici schaart. De twee internationale instellingen, die vlak bij elkaar in Washington zijn gevestigd, bespreken hun meningsverschillen doorgaans achter gesloten deuren. Maar de vrees dat het economische recept van het IMF de Aziatische landen de das om zal doen, heeft de Wereldbank niet binnenskamers willen houden. “Dit zijn vertrouwenscrises”, zegt Stiglitz in The Wall Street Journal over de situatie in de Aziatische economieën. “Je wilt die landen toch niet in een diepe recessie duwen? Je zou je aandacht moeten richten op wat de crisis veroorzaakt heeft, en niet op dingen die het moeilijker maken om een oplossing te vinden”. Stiglitz, die deel uitmaakte van de eerste regering-Clinton, wijst erop dat “vrijwel alle Amerikaanse economen in tijden van recessie het beginsel van een evenwichtige begroting verwerpen. Waarom zouden we dat negeren wanneer we andere landen adviseren?”

Laurence Meyer, bestuurslid van de Amerikaanse centrale banken, zinspeelde gisteren op een Amerikaanse renteverlaging om de gevolgen van de Azië-crisis te verzwachten. Eerder al zei het IMF dat het Westen zijn rentes om die reden minder snel zou moeten verhogen, of zelfs verlagen. Meyer schatte dat de Amerikaanse economische groei 0,5 procent tot 0,75 procent lager kan vallen dan verwacht.

De Europese Commissie ziet geen reden zijn prognoses voor de Europese economie neerwaarts bij te stellen, zo zei Europees Commissaris De Silguy.

De aandelenkoersen in Singapore zijn vanmorgen met 7,3 procent gedaald in reactie op de koersval van Indonesië gisteren. Daarmee was Singapore de grootste daler onder de Aziatische beurzen die allemaal op verlies eindigden. In de afgelopen zes handelsdagen is de Singaporese beurs met 22 procent gedaald.

De militante Zuid-Koreaanse vakcentrale KCTU heeft plannen van stal gehaald om het land plat te leggen uit protest tegen dreigende massa-ontslagen. Het parlement discussieert volgende week over wetten die het makkelijker maken werknemers te ontslaan.

KCTU-voorman Chung Sung-hee kondigde vanmorgen voor eind volgende week acties aan voor het parlementsgebouw. Er staan plannen op stapel voor een landelijke bijeenkomst van aangesloten bonden, die kan uitlopen op stakingsacties bij bedrijven.

De Zuid-Koreaanse daalde vanmorgen met 2,3 procent. Ook de nationale munt, won, gaf vandaag enig terrein prijs.

De Maleisische premier Mahathir Mohamad heeft gezegd dat Maleisië geen financiële steun zal zoeken van het Internationale Monetaire Fonds. Volgens de regeringsleider is de Maleisische economie sterk genoeg om de financiële crisis zelfstandig te kunnen doorstaan.

De Maleisische ringit heeft de helft van zijn waarde verloren, en de beurskoersen zijn met vijftig procent gekelderd. (Reuters, AP)

    • Juurd Eijsvoogel