VS: uitwisseling met Iran 'nuttig'

WASHINGTON/ TEHERAN, 9 JAN. De Amerikaanse regering is van plan aandachtig te studeren op het voorstel van de Iraanse president Mohammad Khatami tot een uitgebreide culturele uitwisseling tussen beide landen, die “nuttig” kan zijn. Dat heeft de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd in een nadere reactie op de uitlatingen van Khatami in zijn vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender CNN, woensdag.

In een eerste reactie had de Amerikaanse woordvoerder Khatami's oproep tot een dialoog tussen Iraniërs en Amerikanen verwelkomd, maar zich teleurgesteld getoond dat hij niet opriep tot officiële contacten tussen de twee regeringen. Gisteren herhaalde hij die teleurstelling dat Khatami niet meer tegemoetkomend was geweest ten aanzien van een dialoog tussen de twee regeringen: “we denken dat dat de beste manier zou zijn om de meningsverschillen te overwinnen”. Maar hij voegde eraan toe dat uitbreiding van culturele contacten “een nuttige stap zou kunnen zijn”.

Eerder had de woordvoerder van het Witte Huis laten weten dat president Clinton had “geapprecieerd” dat Khatami “veel positieve opmerkingen over de Verenigde Staten” had gemaakt. De Iraanse president zei onder andere “intellectuele verwantschap” te voelen met “de essentie van de Amerikaanse beschaving”.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen verwelkomden de “nieuwe toon” uit Iran, maar verwierpen Khatami's vijandige karakterisering van de Amerikaanse buitenlandse politiek en het feit dat hij de Israelische regering als een “racistisch, terroristisch regime” had gebrandmerkt.

De woordvoerder van het State Department wees erop dat de VS ook bezwaar maken tegen Irans “felle verzet” tegen het vredesproces in het Midden-Oosten. Khatami zei woensdag dat Iran is gekant tegen het vredesproces, maar pogingen van Israel en de Palestijnen om vrede te bereiken, niet zal tegenwerken.

Volgens The Washington Post heeft de Amerikaanse regering recentelijk via de Zwitserse ambassadeur in Teheran Iran een schriftelijk voorstel gedaan tot directe onderhandelingen. De krant meldt vandaag dat regeringsfunctionarissen Khatami's uitspraken zien als een soort publiek antwoord, en als hoogst bemoedigend.

Het grootste deel van de Iraanse pers schaarde zich gisteren achter Khatami's aanbod tot een dialoog met de VS. Commentatoren merkten op dat de VS nu aan zet zijn. Het vraaggesprek werd eveneens uitgezonden op de Iraanse televisie. (AP, Reuters, AFP)