Vrouw belandt in verkeerde graf

Stadskanaal, 9 JAN. Een vrouw uit het Groningse Alteveer (gemeente Stadskanaal) is vorige week per vergissing in het verkeerde graf begraven. De fout is inmiddels hersteld. Dat heeft burgemeester J. Stavast van Stadskanaal laten weten.

De burgemeester wil uit piëteit met de nabestaanden geen mededelingen doen over de verwisseling, de leeftijd van de vrouw en wanneer zij overleden is. Het gaat in ieder geval om een “oudere vrouw van rond de zeventig jaar”, zegt E. Eefting van begrafenisonderneming De laatste groet, die in Alteveer de begrafenissen leidt.

Een vrouw ontdekte afgelopen maandag tot haar ontsteltenis dat naast haar overleden echtgenoot iemand begraven lag, terwijl de lege plek in het familiegraf voor haar is gereserveerd. Ze heeft toen contact opgenomen met de gemeente. “Het lichaam van de overleden vrouw had één plaats naar links gemoeten”, aldus Eefting.

De vergissing is gemaakt door medewerkers van de gemeente Stadskanaal. “Zij hebben een vermaning gekregen, maar dit voorval heeft verder voor hen geen consequenties”, zegt burgemeester Stavast. De gemeente is verantwoordelijk voor het delven van de graven op de begraafplaats van Alteveer. Nadat hij hoorde van de macabere ontdekking, was de burgemeester naar zijn zeggen “zeer geschokt”. Vervolgens is de familie van de overledene op de hoogte gesteld van het voorval.

Volgens een woordvoerder van de Alteveerse begrafenisvereniging De laatste groet “is hier sprake van een menselijke fout, die we moeten vergeven”. De begrafenissen in Alteveer verlopen anders altijd goed, zegt ze. “Ik heb nog nooit gehoord dat er iets fout ging.”

De medewerkers van de gemeente hebben de kist van de overleden vrouw gisteren overgeplaatst naar het juiste graf. Ook de grafsteen is op haar laatste rustplaats geplaatst.