Verdachte Unabomber doet poging tot zelfmoord

WASHINGTON, 9 JAN. Theodore Kaczynski, de man die ervan verdacht wordt de Unabomber te zijn, heeft er gisteren mee ingestemd om zich door onafhankelijke psychiaters te laten onderzoeken. Het onderzoek moet uitwijzen of hij kan optreden als zijn eigen advocaat.

Gevangenbewaarders van Kaczynski vermoeden dat hij woensdagnacht in zijn cel geprobeerd heeft om zelfmoord te plegen. Hij wordt nu 24 uur per etmaal in de gaten gehouden.

Aanvankelijk had de rechtszaak tegen Kaczynski maandag zullen beginnen. Maar twee keer blies de rechter de openingszitting af omdat Kaczynski bezwaren had tegen zijn advocaten. Met name wilde hij voorkomen dat zijn raadslieden, die geloven dat hij lijdt aan paranoïde schizofrenie, hem afschilderen als gestoord. Al jaren voor hij gearresteerd werd, schreef hij in zijn dagboek te vrezen dat hij als getikt (a sickie) zou worden gezien.

Rechter Garland Burrell jr. oordeelde woensdag dat het te laat was voor Kaczynski om nog een nieuwe advocaat in de arm te nemen. Een bekende advocaat uit San Francisco, Tony Serra, had aangeboden hem te verdedigen op basis van zijn anti-technologie ideologie. Ook zei de rechter dat het aan de advocaten is om te bepalen wat de beste strategie is.

Kaczynski leek zich bij het besluit van de rechter neergelegd te hebben, maar gisteren maakte hij tot algemene verrassing duidelijk dat hij zichzelf wil verdedigen. Dat zijn advocaten zijn vermeende gestoordheid naar voren willen brengen, zei Kaczynski “niet te kunnen verdragen”. De rechter oordeelde daarop dat hij een rapport wil hebben over Kaczynski's geestelijke toestand om vast te stellen of hij in staat is zichzelf te verdedigen. Daarmee is het proces voor onbepaalde tijd uitgesteld.