Van Barneveld naar halve finale

ROTTERDAM, 9 JAN. Met groot machtsvertoon heeft Raymond van Barneveld zich gisteren verzekerd van een plaats in de halve finales van het officieuze WK darts in Frimley Green. De 30-jarige Hagenaar, de nummer één van de plaatsingslijst, onderstreepte zijn favorietenrol door de Engelse publiekslieveling Steve Beaton met 5-0 te verslaan in het best-of-nine-duel.

Van Barneveld stuit morgen in de halve eindstrijd op een andere Engelsman, Colin Monk. De nummer elf van de wereld versloeg laat op de avond zijn landgenoot en toernooidebutant Ted The Count Hankey, 5-2. Vanavond probeert Roland Scholten zich als tweede Nederlander een plaats te verschaffen in de halve finale, ten koste van de linkshandige Welshman Sean Palfrey.

Van Barneveld, gadeslagen door zijn hypernerveuze echtgenote, ging gisteren overtuigend van start. Voormalig kampioen Beaton vond geen antwoord op de doeltreffende worpen van Van Barneveld en na vijftig minuten sloot hij zijn Nederlandse bedwinger in de armen. Vijf keer kwam Van Barneveld tot het maximale aantal punten (180). Zijn hoogste finish, het succesvol afsluiten van een leg, bedroeg 161 punten.

Van Barneveld blaakte na afloop van zelfvertrouwen. “Ik weet dat ik het nu helemaal kan halen”, zei hij. “Ik heb altijd gezegd dat ik de Embassy-titel ooit ga halen. Door de jaren ben ik steeds zekerder en constanter geworden.”

Voor Van Barneveld betekent het bereiken van de halve eindstrijd zijn beste prestatie op The Embassy sinds drie jaar. Destijds stond hij in de finale waarin hij verloor van Richie Burnett uit Wales. Prompt werd Van Barneveld een bekende Nederlander. Zijn hoop was gevestigd op het vinden van een privé-sponsor, maar dat mislukte.

Geld is een belangrijke drijfveer, zo erkende Van Barneveld onlangs. Plaatsing voor de halve finales levert hem een bedrag van 30.150 gulden op. Voor de winnaar ligt zondag een cheque klaar ter waarde van 134.000 gulden.