Turks-Koerdische hongerstakers in kritieke toestand

ANKARA, 9 JAN. Zes van 170 hongerstakers in de gevangenis van Erzurum, in het oosten van Turkije, verkeren in levensgevaar. De situatie van zeven anderen is kritiek nu hun actie inmiddels de vijftigste dag is ingegaan. De hongerstakers, veelal activisten van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), eisen een humaner gevangenisbeleid. Een deel van hun eisen is ingewilligd, maar ze weigeren hun hongerstaking op te geven zolang niet aan al hun eisen is voldaan.

Minister van Justitie Sungurlu waarschuwde eerder deze week niet te zullen schromen de gevangenen onder dwang over te brengen naar een ziekenhuis. In Turkije wordt al geruime tijd gepraat over modernisering van het gevangeniswezen. Hongerstakingen leiden vaak korte tijd tot enige versoepeling, maar niet tot structurele hervormingen.