Tornado treft Britse en Franse kust

SELSEY, 9 JAN. Een tornado heeft in het Zuid-Engelse kustplaatsje Selsey voor een ravage gezorgd. De storm raasde met 160 kilometer per uur over de kleine landtong en was binnen enkele minuten verdwenen. De schade aan huizen, auto's en straatmeubilair bedraagt zeker zes miljoen gulden. In een straat, waar de tornado volgens ooggetuigen met het lawaai van sneltrein doorheen denderde, zijn vrijwel alle 200 huizen vernield.

Daken werden van huizen geblazen, huisraad waaide naar buiten en bomen werden ontworteld. Bijna een kwart van de huizen in het plaatsje zwaar beschadigd. Leden van hulpdiensten hebben zich erover verbaasd dat slechts twee huizen volledig onbewoonbaar zijn geworden en dat slechts twee mensen gewond raakten. Alle drie scholen in het dorp moesten voor enkele dagen dicht om hersteld te worden.

Ook in andere Britse dorpen aan de Zuid-Engelse kust werd schade aangericht. Britse weersvoorspellers zagen het zware weer niet aankomen. Ze voorspelden eergisteren alleen regen en harde wind.

Ook in Frankrijk zorgde de wind voor veel schade. In Saint-Omar-Capelle waaide een elektriciteitsmast op een weg, waardoor een auto-ongeluk gebeurde. Daarbij raakten twee mensen gewond. In totaal werden zes dorpen door de storm getroffen. (Reuters, AFP)