Spanning in gebied stijgt; Aanslag ETA op raadslid Baskenland Door onze correspondent

MADRID, 9 JAN. Een gemeenteraadslid van de conservatieve Partido Popular in het Baskische plaatsje Zarauz is vanmorgen om het leven gekomen bij een bomaanslag.

De 34-jarige José Ignacio Irureta Goyena stierf aan zijn verwondingen kort nadat vanmorgen vroeg een bom in zijn auto was ontploft. De aanslag volgt na weken van toenemend straatgeweld van ETA-aanhangers en bedreigingen aan het adres van raadsleden van andere politieke partijen dan de Baskisch-nationalistische.

Gisteren had de leider van de Partido Popular in Baskenland, Carlos Iturgaiz, speciale maatregelen verzocht ter bescherming van zijn partijgenoten in Baskenland. Iturgaiz riep de Baskische regio-minister van politie Juan María Atutxa op een speciale eenheid van de Baskische politie in te zetten tegen het geweld en bedreigingen van de ETA-aanhangers. Dit nadat eerder deze week een winkel van een ander raadslid van de Partido Popular was platgebrand in het Baskische plaatsje Erandio.

Met de moord van vanochtend komt het aantal raadsleden van de Partido Popular (PP) dat de afgelopen twee jaren werd vermoord op vier.

De meeste opschudding veroorzaakte afgelopen zomer de ontvoering en executie van het jeugdige PP-raadslid Miguel Angel Blanco. Miljoenen Spanjaarden protesteerden toen tegen het ETA-geweld.

De afgelopen weken is het straatgeweld van ETA-aanhangers in Baskenland sterk toegenomen, vooral met inzet van gevreesde molotov-cocktails.

Daarmee werd het interieur van het gemeentehuis in Legazpi in de as gelegd en politiebureaus aangevallen. Twee agenten van de Baskische regio-politie ontkwamen tenauwernood aan een levende verbranding.

De nieuwe golf van geweld wordt gezien als een doelbewuste strategie van de ETA om de spanning in Baskenland verder te verhogen. Daarbij speelt onder meer een rol dat de 23-hoofdige leiding van de politieke arm van de ETA begin vorige maand werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens medewerking aan een gewapende bende.