Spaanse politie grijpt in bij sekte op eiland Tenerife

MADRID, 9 JAN. De politie op het Canarische eiland Tenerife meent met een inval gisteren in een huis in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife een collectieve zelfmoord te hebben voorkomen van een dertigtal leden van een sekte. De overwegend Duitse aanhangers hadden tot hun daad willen overgaan in de veronderstelling dat de wereld gisteravond om acht uur zou vergaan.

Hoewel over de precieze opzet nog enige onduidelijkheid heerst zouden de sekteleden, onder wie vijf kinderen tussen de acht en de twaalf jaar, gisteravond naar de voet van de vulkaan Teide hebben willen trekken. Aldaar zou rond achten een ruimteschip landen om hen mee te nemen, weg van de aarde waar inmiddels een Laatste Oordeel was gestart. Volgens de berichtgeving had de zelfmoord plaats moeten vinden vlak voor het landen van de vliegende schotel of bij het onverhoopt wegblijven van het ruimteveer.

De politie verrichtte gisteren slechts één arrestatie. Het betreft hier de veronderstelde leidster van de sekte, Heide Fittkau-Garthe, een 56-jarige psychologe van de Duitse nationaliteit die reeds meer dan tien jaar op Tenerife woont. Volgens de politie zou de psychologe de afgelopen dagen haar volgelingen op de laatste dag hebben voorbereid. Daarbij zou een bedrag van 650 gulden per sessie in rekening zijn gebracht. Onduidelijk is of de psychologe eveneens zou participeren in de suïcide. In het huis van de psychologe zijn vanmorgen giftige chemicaliën gevonden.

De betrokkenen, allen van de Duitse nationaliteit met uitzondering van een Spaanse vrouw, hebben geen enkele verklaring over de gebeurtenissen afgelegd. De Spaanse politie zou de zaak reeds enige tijd in onderzoek hebben na waarschuwingen van hun Duitse collega's dat één of meer zelfdestructieve sektes op Tenerife actief zijn. Het is tot dusver niet duidelijk om welke groepen het daarbij precies gaat.

Genoemd wordt de zogenoemde “Zonnetempel” sekte, die in 1994 in het nieuws kwam met een collectieve zelfmoord van 53 volgelingen in Zwitserland. Niet uitgesloten wordt eveneens een groep op Tenerife contacten onderhoudt met de zogenaamde “Hemelpoort” sekte. De laatste haalde vorig jaar maart het nieuws nadat 39 volgelingen de hand aan zichzelf sloegen in een boerderij nabij Santa Fe in Californië. De zelfmoord werd in dit geval eveneens ingegeven door de gedachte dat er op deze wijze meegevlogen kon worden in een vliegende schotel die zich bevond in de staart van de komeet Hale-Bopp.

Volgens schattingen bevinden zich in Spanje zo'n 200.000 aanhangers van sektes. De sekte van de Zonnetempel is reeds vanaf 1984 aktief op Tenerife, nadat de oprichter, de Franse kruidendokter Luc Jouret het eiland met een bezoek vereerde. Jouret behoorde in 1994 tot de slachtoffers die zelfmoord pleegden.