Sorgdrager vraagt uitleg OM

DEN HAAG, 9 JAN. Minister Sorgdrager (Justitie) gaat het openbaar ministerie in Leeuwarden om opheldering vragen over de gevolgde werkwijze in de zaak-Tjoelker. Voor de televisiecamera zei zij gisteren “net als iedere burger verbaasd” te zijn over de strafmaat in de veroordeling van de drie hoofdverdachten.

Twee van de hoofdverdachten in de zaak-Tjoelker werden veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Tegen hen was drie jaar geëist. Een derde verdachte kreeg een half jaar onvoorwaardelijk, wat werd omgezet in 240 uur dienstverlening. Het OM liet gisteren weten in hoger beroep te gaan omdat het de straffen te licht vond. Meindert Tjoelker (30) kwam in september om het leven bij een vechtpartij in het centrum van Leeuwarden.

Volgens het parket-generaal in Den Haag is het “minder gebruikelijk” dat de minister vraagt om 'opheldering' over een zaak die nog onder de rechter is. “Ik weet niet precies wat de minister daarmee bedoelt”, aldus een woordvoerder. “Het zou om een ambtsbericht kunnen gaan, waarin de beslissingen staan die het OM heeft genomen.” Een dergelijk verzoek om informatie komt volgens de woordvoerder wel vaker voor.

Het openbaar ministerie in Leeuwarden wil niet ingaan op Sorgdragers uitspraken. “Wij geven over deze zaak geen informatie meer. Voor ons is het afgehandeld”, aldus een woordvoerder. Het OM is de laatste weken zwaar bekritiseerd voor de behandeling van de zaak, met name vanuit wetenschappelijke hoek. De kritiek betrof vooral de tenlastelegging van 'openlijke geweldpleging' in plaats van 'medeplegen van zware mishandeling'. Hiervoor hadden de verdachten veroordeeld kunnen worden tot maximaal tien jaar.