Schijnwerpers op aandelenpakket van Hagemeyer

ROTTERDAM, 9 JAN. Trammelant op twee werelddelen heeft opeens de schijnwerper gezet op een aandelenpakket in het Nederlandse handelshuis Hagemeyer ter waarde van zo'n 3,3 miljard gulden.

De turbulentie in Azië leidt niet alleen tot vragen van beleggers en financiële analisten over de gevolgen voor Hagemeyer, die uitgebreide belangen heeft in de geteisterde regio. Als een duveltje uit een doosje is de afgelopen dagen een nieuw element toegevoegd: twijfels over de financiële positie van Hagemeyers grootaandeelhouder, de in Hongkong gevestigde First Pacific groep. De beurskoers van First Pacific daalt al weken gestaag, maar de neergang lijkt de laatste dagen versneld. De zorgen onder beleggers nemen toe.

De financiële positie van First Pacific is krap, maar wij verwachten niet dat de onderneming in liquidatie zal gaan, schreef deze week een analist van het effectenhuis Nomura. De Japanse effectenfirma rekent met valutaverliezen van 100 miljoen dollar (zo'n 200 miljoen gulden), vijf keer zo hoog als het bedrijf zelf aangeeft. Nomura becijfert een waarde van het aandeel First Pacific van 1,25 Hongkong dollar, ongeveer de helft van de huidige beurskoers.

Het meest waardevolle bezit van First Pacific, dat talrijke belangen in de regio heeft en wordt beheerst door de Indonesische zakenfamilie Liem, zijn 41 miljoen gewone aandelen Hagemeyer. Waarde: 3,3 miljard gulden. Meer dan beleggers op de beurs voor heel First Pacific betalen.

“Uit mijn gesprekken met First Pacific heb ik de indruk gekregen dat het aandelenpakket op de markt zal worden gebracht”, zegt financieel analist M. Zandstra van zakenbank Barclays de Zoete Wedd (BZW).

Dan is er nog een derde turbulentie: binnen het bestuur van het Nederlandse handels- en verpakkingsconcern KNP BT, dat na het gedwongen vertrek van topman F. de Wit een strategie en een roerganger zoekt. Een maand geleden ketsten fusiebesprekingen met Hagemeyer af, doordat de commissarissen van KNP BT hun fiat weigerden. De rijk gevulde kas van KNP BT zou daarbij gebruikt worden om het aandelenpakket van First Pacific in Hagemeyer geheel of gedeeltelijk te kopen.

Gepraat wordt er niet meer, maar de verwachtingen leven. Analiste Zandstra zegt dat Hagemeyer nog steeds belangstelling heeft voor onderdelen van KNP BT. “Een creatieve financiële oplossing moet toch mogelijk zijn”, hoopt een grote vermogensbeheerder. De handelsdivisie van KNP BT is kleiner (zo'n 10 miljard gulden omzet) dan Hagemeyer (14 miljard), en ook iets minder winstgevend.

De avances richting KNP BT bevestigden de roep van Hagemeyer-topman A. Land. Naar kanjers vissen als het water laag staat, is een van zijn specialismen. In 1995 sloeg hij bijvoorbeeld het kleinere Nederlandse handelshuis Borsumij Wehry aan de haak, toen het bedrijf vleugellam was als gevolg van onderzoek van justitie naar effectenhandel met voorkennis door vrijwel de complete directie. Hagemeyer betaalde wel een overnamepremie, maar veel was het niet.

In zijn elf jaar aan de top heeft Land van Hagemeyer een beurslieveling gemaakt, het spiegeldbeeld van miséremaker KNP BT. Hagemeyer hinkte na zware verliezen in de koffiehandel op een half been, toen Land in 1996 als voorzitter aantrad. Zijn voorganger was door de toenmalige commissarissen aan de kant geschoven. Een curieuze parallel met de huidige toestand bij KNP BT.

Directeur drs. P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters: “Aandeelhouders van KNP BT staan er best positief tegenover als deze onderneming onder leiding komt te staan van Andrew Land.”