Registratiekamer is tegen; Kroegbazen zetten video in tegen agressie

NIJMEGEN, 9 JAN. Een aantal cafés in Nijmegen wil met behulp van videocamera's de overlast door bezoekers tegengaan. De kroegbazen willen de opgenomen videobeelden onderling uitwisselen om notoire probleemschoppers in de deelnemende cafés te kunnen weigeren.

De Registratiekamer acht een dergelijke uitwisseling niet toegestaan. In verschillende Nijmeegse cafés hangen inmiddels camera's, die alle bezoekers registreren en vastleggen. De banden worden over het algemeen voor langere tijd bewaard. Het plan is om de gegevens onderling uit te wisselen, in de nabije toekomst door middel van een verbinding per computer. Wanneer een klant in één café problemen heeft gemaakt, kan hij in de aangesloten cafés worden herkend en geweigerd. Op deze manier hopen de horeca-ondernemers de toenemende agressie in de Nijmeegse binnenstad te beteugelen.

De politie in Nijmegen juicht het toe dat de ondernemers hun verantwoordelijkheden nemen, zo laat een woordvoerder weten. De truc met het opslaan en uitwisselen van gegevens is evenwel iets dat nader onderzoek behoeft. “We weten op dit moment nog niet of dit eigenlijk wel mag. Daar moeten we nog eens goed naar kijken.”

In overleg met justitie en de gemeente als vergunningverlener zal de politie de komende weken nagaan of het horeca-initiatief mag. De woordvoerder laat overigens weten dat het met het geweld in de binnenstad van Nijmegen meevalt. “Er is geen trend te bespeuren dat het erger wordt. Er zijn vechtpartijen, maar het is niet extreem.

De deelnemende uitgaanscentra hebben een vergelijkbare klantenkring van studenten en werkende jongeren tussen de 20 en 30 jaar. De cafés noemen het videoproject overlastbescherming.

De Registratiekamer in Den Haag, die toezicht houdt op het naleven van de Wet Persoonsregistratie, acht de uitwisseling van videobanden in strijd met de wet. De Registratiekamer heeft op zich al bedenkingen tegen het plaatsen van camera's, zoals onder andere ook gebeurt in Ede, maar is tegenstander van het Nijmeegse plan. “Het risico bestaat dat zo'n band in verkeerde handen komt, zegt B. Crouwers van de Registratiekamer.

“Bovendien wordt de controle kleiner. Waar blijft die band, wie kan die allemaal bekijken, waar wordt die band verder voor gebruikt?” ,aldus Crouwers.

Volgens Crouwers kan er alleen sprake zijn van uitwisseling van dergelijke gegevens als de betrokkenen, de bezoekers, toestemming geven. En daar zal geen sprake van zijn. “Het is in strijd met de Wet Persoonsregistratie en daarom strafbaar. De bezoeker kan naar de rechter stappen en een schadevergoeding eisen.”