Ramsj

Tobias Wolff, Katrina Kenison: The best American short stories, 1994. Ingenaaid, Houghton 1994, van ƒ 27,50 voor ƒ 12,50. De Boekenmarkt Den Haag.

'To the writers of all these stories, I say, Friends, it was worth it. Every day you came up empty, every word you had to fight for, it was worth it, it was all worth it', aldus de prijzende (en ook wat paternalistische) woorden van samensteller Wolff voor de eenentwintig auteurs wier 'short stories' deze bundel vullen. Opvallend (de hand van Wolff?) is de sterk autobiografische inslag van de verhalen, hoezeer ze ook qua thema en stijl uiteenlopen.

Bij het Martyrium Amsterdam en Ulysses Den Haag ligt Five minutes in heaven in de ramsj, de vijfde, veelgeprezen, roman van Lisa Alther, waarin heldin Jude op zoek gaat naar het juiste evenwicht tussen lichamelijke, geestelijke en ook nog eens lesbische liefde (gebonden; van ƒ 57,85 voor ƒ 12,50).