Ramsj

Daniel Koning: Wij denken niet in kleur; het Zuid-Afrika van Mandela. (foto's). Ingenaaid, Thomas Rap 1990, van ƒ 39,50 voor ƒ 12,50. Steven Sterk Utrecht.

Mooie fotoreportage over Zuid-Afrika, gemaakt in februari 1990: de maand dat het verbod op ondergrondse politieke partijen in het land werd opgeheven, en Nelson Mandela als vrij man in Soweto arriveerde. Naast een verslag van de aankomst van Mandela, bevat het boek een impressie van de harde (en nog altijd weinig veranderde) Zuid-Afrikaanse realiteit: de grote tegenstelling tussen de armoede in de townships en de welvaart in de blanke voorsteden (met hand en tand verdedigd door organisaties als de Afrikaner Weerstandsbeweging). Het voorwoord is van Adriaan van Dis.

Een compleet ander fotoboek wat onderwerp betreft, is bij De Verbeelding en Van Gennep te vinden: Pola woman, een verzameling polaroids van de befaamde naaktfotograaf Helmut Newton die hij gebruikte als voorstudies bij allerhande reclamewerk en boeken als 'Big nudes'. Veel mooie, (half)naakte vrouwen, zonder uitzondering afgebeeld in verleidelijke, maar gaandeweg het boek toch wel wat eentonig wordende poses (van ƒ 65,60 voor ƒ 29,90).